Проф. Николай Радулов: Трябва да сме благодарни, че сме в ЕС и НАТО

Трябва да сме благодарни, че сме приети в ЕС и НАТО, иначе щеше да се окаже, че за нас не е хубаво да сме и там. Идеята на премиера Бойко Борисов е, че всичко хубаво, което се е случило на България и българите, се е случило под неговото мъдро ръководство.

Това каза пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност.

Бившият главен секретар на МВР коментира думите на министър-председателя Бойко Борисов, че сега не е добре страната ни да бъде приета в Шенген.

По думите му тази реакция е като в баснята за лисицата и киселото грозде – никой не ни кани, но ние сега не искаме и се съмняваме, че е добре да участваме.

Пред БНР проф. Радулов припомни, че преди време Борисов беше заявил, че само една боя ни дели от Шенген.

Експертът изрази мнение, че мигрантите могат да минават през границата на България с Турция: „Независимо, че Борисов твърди, че всичко, което бихме получили от Шенген, ние го получаваме и сега – не е така! Има ограничение и в шенгенската информационна система, има ограничение и по отношение на съвместната дейност със специални полицейски сили – по отношение на информация. Докато не сме в Шенген, не ни се дава пълна и навременна информация. Има и много бележки по отношение на правосъдието и прокуратурата и докато там не бъдат взети сериозни решения – мисля, че няма да бъдем допуснати в Шенген“.

Според него това, че сме вън от Шенген няма да намали вниманието на новосъздадената Европейска прокуратура и на европейския прокурор и припомни, че при анализи е установено, че прекалено много евросредства са били обект на злоупотреби от България и Румъния.

По думите му технически страната ни е готова за Шенген, но явно европейските лидери са решили, че не сме готови да бъдем допуснати там.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!