Проф. Тодор Кантарджиев прогнозира настъпление на грип A, пикът ще бъде март

Предполага се, че у нас ще има настъпление грип A, пикът ще бъде през март.Това беше вариантът зимата в Австралия, първите данни от Скандинавия и Великобритания също са за този вид грип, заяви пред БНТ бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Още по темата

Преди дни експерти предупредиха, че поради факта, че през последните две години хората не са се срещали масово с грипния вирус, е налице спад в естествения имунитет на населението срещу сезонния грип. Това е още една причина за появата на тежка и непредсказуема грипна вълна.

Според проф. Кантарджиев комбинираната ваксина за ковид и грип не е изоставена, сега е моментът да се ваксинират хората. Той напомни, че ваксините срещу грип са безплатни за всички над 65-годишна възраст.

Идеята за комбинирана ваксина срещу COVID-19 и грип е добра, но е в начална фаза, каза още проф. Кантарджиев. След като на бебетата правим комбинирана шествалентна ваксина, значи работи тази система. Но искам ясно да кажа – засега няма ваксина, която да е комбинирана за грип и коронавирус, подчерта вирусологът.

Топлото време и слънцето са забавили разпространението на респираторните заболявания тази есен, смята проф. Кантарджиев. Не са ли хората събрани в тесни помещения на едно място – намаляват респираторните инфекции. Когато е студено и дишаме студен въздух, носните кръвоносни съдове се свиват и тогава е по-голяма вероятността да се заразим с респираторни вируси, обобщи вирусологът. Според него покрай пандемията хората са се научили да приемат повече витамини и здравословна храна, особено в сезона на вирусите.

По думите му има случай на подварианта на коронавируса BQ1 в България, като се очаква той да доминира след Нова година.

„Важното е, че не е толкова смъртоносен. Сегашната ваксина също защитава от този вариант. Не се прекарва тежко ковид, по-лек е вирусът. Има починали, защото късно се търси медицинска помощ“, допълни проф. Тодор Кантарджиев.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!