Путин нарече задържането на руснаци по искане на САЩ „много лоша практика“

Задържането на руски граждани по искане на Вашингтон е много лоша практика, която възпрепятства развитието на двустранните отношения между страните. Това мнение изрази руският президент Владимир Путин на среща по време на Източния икономически форум във Владивосток, пише вестник “Российская газета“, цитиран от „Фокус“.

„Това е много лоша практика, тя усложнява нашите междудържавни отношения“, каза Путин, коментирайки въпроса за случаите на задържане на руснаци в чужбина по инициатива на правоохранителните органи на САЩ.

„Говоря не на шега, без ирония. Най-често не виждаме причината за недружелюбните постъпки от този род“, добави Путин.

Руският лидер подчерта, че Москва очаква сътрудничество от други страни в случаи на задържания, свързани с престъпни деяния, и предложи да се подпишат съответните междудържавни документи, които ясно да посочват как да се действа в такива случаи.

„Впрочем, някои от тези документи съществуват, но всъщност те не работят“, добави президентът.

Трябва да се отбележи, че според статистиката, само през миналата година 40 руснаци са били арестувани в чужбина по инициатива на Вашингтон. По-рано стана известно, че по искане на Белия дом, в Неапол е бил задържан Александър Коршунов, заподозрян в икономическо разузнаване. Руското посолство отбеляза, че правят всичко възможно, за да върнат Коршунов обратно в Русия.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!