Путин отпусна допълнителни почивни дни в борбата на Русия с коронавируса

Руският президент Владимир Путин обяви допълнителни почивни дни през май, за да допринесе за борбата с COVID в Русия, предаде Франс прес.

Руският лидер проведе видеоконферентен разговор с вицепремиерката Татяна Голикова и с ръководителката на руската санитарна служба Роспотребнадзор Анна Павлова, който бе излъчван по телевизията.

Попова поиска от държавния глава да обяви за почивни и дните между двете групи почивни дни през май (от 1 до 3 май и от 8 до 10 май), т.е. за почивни да бъдат обявени 4, 5, 6 и 7 май. Според ръководителката на Роспотребнадзор тази мярка ще допринесе за забавянето на разпространението на коронавируса в Русия.

„На практика се намираме в застой, а в някои региони (…) има тенденция за усложняване на ситуацията“, изтъкна Павлова. „Ако намирате това за необходимо, днес ще подпиша указ“ за почивните дни, каза Путин в отговор на молбата й.

Според Анна Павлова мярката ще ограничи пътуванията с обществения транспорт по време на почивните дни, което от своя страна се очаква да повлияе на разпространението на вируса.

Татяна Голикова докладва на Путин, че в Русия една доза от ваксината срещу ковид е поставена на над 11 милиона граждани, а на 6,8 милиона души са поставени и двете дози от ваксината, предаде ТАСС.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че обявяването на допълнителните почивни дни през май не предполага въвеждането на нов локдаун. Не се предвижда въвеждането на ограничения за работата на баровете, ресторантите и музеите.

Русия регистрира общо 4 727 125 случая на заразяване с коронавирус и 106 706 смъртни случая, свързани с ковид.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!