Путин подписа с Монголия безсрочен Договор за приятелски отношения

Президентите на Русия и Монголия – Владимир Путин и Халтмаагийн Батулга подписаха нов Договор за приятелски отношения и всеобхватно стратегическо партньорство между двете страни, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
Документът бе подписан след преговорите между двамата лидери в Държавния дворец в Улан Батор, където руският лидер пристигна на официално посещение.

Както по-рано отбеляза Путин в интервю за монголския вестник „Одрийн сонин“ този документ, подготвен на базата на Договора за приятелски отношения и сътрудничество от 1993 г., ще има безсрочен характер и извежда двустранните отношения на качествено ново равнище.
След края на руско-монголските преговори бяха и подписани споразумения за развитие на сътрудничеството в различни области. Правителствата на двете страни сключиха споразумения за сътрудничество в областта на борбата с тероризма и за съдействие на междурегионалното и граничното сътрудничество. Освен това бяха подписани протоколи между правителствата на двете страни за възобновяване на действието на Споразумението между Русия и Монголия от 3 март 2004 г. за оказване на Улан Батор на безвъзмездна военно-техническа помощ.

Руският президент смята взаимодействието между Москва и Улан Батор по въпросите на борбата с тероризма и военно-техническото сътрудничество между двете страни за ключов фактор за гарантиране на сигурността в Азия.

„Подробно обсъдихме перспективите за отбранително, военно-техническо и антитерористично сътрудничество между нашите страни“, каза Путин след преговорите с монголския си колега и добави: „Смятаме взаимодействието в тази област за ключов фактор за гарантиране на сигурността в Азия“. Руският президент напомни, че през август в Монголия се състояха поредните съвместни военни учения и добави, че тази практика ще продължи.
По думите на руския държавен глава позициите на Русия и Монголия по актуални въпроси на регионалния и международния дневен ред съвпадат или са близки. Той отбеляза, че Москва и Улан Батор координират действията си на многостранни форуми, включително в ООН. Освен това се разширява взаимодействието във формата Русия – Монголия – Китай. „Приветстваме стремежа на Монголия да развива по-тесни контакти с Евразийския икономически съюз“, заяви Путин и добави: „Смятаме, че подобно сътрудничество ще окаже положително влияние върху търговско-инвестиционните връзки между нашите страни“.
Отношенията между Монголия и Русия са достигнали ново равнище след преговорите между лидерите на двете държави, заяви днес монголският президент Халтмаагийн Батулга. „В резултат на визитата на президента на Русия монголско-руските отношения достигнаха ново равнище на всеобхватно стратегическо партньорство“, каза Батулга и добави: „Нашето сътрудничество навлиза в нова ера“.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!