Путин: Предложих на Тръмп да купи руско хиперзвуково оръжие, той не иска

Руският президент Владимир Путин заяви, че е предложил на американския президент Доналд Тръмп да закупи хиперзвуково оръжие от Русия. Според него на срещата в Осака e бил повдигнат въпросът как да се отчита в общите договорености съвременното руско оръжие, в това число и хиперзвукови ударни ракетни системи, предаде БГНЕС, цитирана от Нова телевизия.

„Казах на Тръмп: „Искаш ли да ти продадем? Така ще балансираме всичко веднага“. Отговориха обаче, че самите те скоро ще произведат. Е, вероятно, скоро ще произведат. Но защо да се харчат пари, след като ние вече сме похарчили, можем да получим нещо от тях, не в ущърб на сигурността ни, а с цел създаване на ситуация на баланс?”, заяви Путин на пленарна сесия на Източния икономически форум.

Руският лидер отбеляза, че отчитането на броя на носителите и бойните глави е „специален въпрос”. Той подчерта, че Русия е готова за този диалог, но все още не е получила ясен отговор от Вашингтон.

Русия е единствената държава в света, която официално обяви, че разполага с хиперзвуково оръжие. През февруари Путин съобщи за пускането на стратегическа ракетна система „Авангард“ и успешното тестване на хиперзвуковата противокорабна ракета „Циркон”.

Петият Източен икономически форум се провежда от 4 до 6 септември във Владивосток.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!