Путин: Русия ще произвежда, но няма да бъде първата, която ще използва ракети, забранени по-рано

Русия ще произвежда, но няма да е първата, която ще разполага ракети, забранени по-рано от Договора за ракети със среден и малък обсег (ДРСМО). Това заяви държавният глава на Руската федерация Владимир Путин в реч на петото издание на Източния икономически форум във Владивосток, предава AFP, цитирана от „Фокус“.

„Вече публично заявихме, че няма да разполагаме (подобни оръжия), след като американците тестваха такава ракета. Но ще произвеждаме такива ракети, разбира се“, подчерта Путин.
Според него изявлението на американския министър на отбраната, че САЩ са готови да разположат ракети в Япония и Южна Корея, не се харесва Русия.

„Това ни натъжава и предизвиква в нас известна загриженост. Всъщност това беше тема на разговорите ни с премиера (на Япония Шиндзо Абе)“, допълни руският президент.

„Ако те (американски ракети) бъдат разположени в Япония или Южна Корея, ние разбираме, че това ще стане под предлог да се неутрализират заплахите от Северна Корея, но за нас това създава определени и значителни проблеми. Защото, най-вероятно, тези ракетни системи ще покрият значителна част от руската територия, включително Далечния Изток“, подчерта лидерът на Кремъл.

Той отбеляза, че оттеглянето на САЩ от ДРСМО е контрапродуктивна стъпка, унищожаваща системата за международна сигурност и контрол върху оръжията.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!