Първа белодробна трансплантация на болна от COVID-19 в Европа – жената се подобрява

Във виенската болница Алгемайнес кранкенхаус за първи път в Европа е извършена белодробна трансплантация на болна от COVID-19. Състоянието на 45-годишната пациентка значително се подобрява. В съобщението, разпространено днес за медиите, се казва, че без нов бял дроб жената не е имала никакви шансове за живот, не се е повлияла на медикаменти и плазмена терапия. Пациентката не е имала никакви съпътстващи заболявания.Това е дало основания на лекарите да се решат на белодробна трансплантация. Животът на пациентката е бил поддържан с поддържаща кръвообращението помпа.

Подобна трансплантация на болен от COVID-19 прави за първи път в Европа, се казва в съобщението. Известни са два случая на такава интервенция, извършена в Китай, но за тях австрийската болница не разполага с данни. Особен проблем за операцията са създали потискащите имунната система медикаменти, които са необходими при трансплантация, което е особено рисково при силноинфекциозно заболяване.

„От наша гледна точка състоянието й е отлично, до този момент не е възникнал голям проблем. Пациентката постепенно идва на себе си“, заявява Валтер Клепетко, ръководител на университетската клиника по хирургия и ръководител на клиниката за тораксна хирургия на болницата, която е и най-голямата университетска болница в Австрия.

Осем седмици след като е била заразена, белият дроб на пациентката е отказал да действа, не е било възможно да бъде поставена на изкуствено дишане и повече от двадесет дни животът й е бил поддържан с помпа, поддържаща кръвообращението от типа ЕСМО /Extracorporale Membran Oxygenation/. След като е установил, че е невъзможно да се съвземе белият дроб,екипът на доктор Клепетко е пристъпил към трансплантация.

Седмица преди трансплантацията ПиСиАр тест е установил наличие на частици от коронавируса, така че пациентката вече не е била заразна. Според Клепетко операцията е била с допълнителни усложнения – при пациенти, прекарали дълго време на кръвна помпа кръвта не се съсирва, необходими са много по-големи количества кръвни консерви, също така се е наложило неколкократно промиване на кръвта, за да се отмият антителата в нея.

Транспортът на органа до болницата също е бил много сложен логистичен проблем, тъй като е било необходимо да се спазят всички предпазни мерки в условията на COVID-19.

Във виенската клиника са извършени вече над 2000 белодробни трансплантации. Според доктор Клепетко със 100 подобни операции годишно тя е сред болниците с най-голяма трансплантационна програма в света и се нарежда до клиниките в Торонто, Кливланд и Хановер.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София