Първо поевтиняване на храните след три поредни седмици поскъпване

Доста съществена разлика на цените на едро на кашкавала „Витоша“ и кравето сирене в различните области, достигаща до 3.20 лв., се наблюдава през втората седмица на март, сочат данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). В периода от 8 до 12 март храните на едро са поевтинели с 0.64 на сто спрямо предходната седмица (1-5 март). Седмичната равносметка показва, че от 34-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поевтинелите са 12, без промяна в цената са 5, а поскъпналите са 17.

Ценовата ножица на храните на едро продължава да се разтваря

между областите, което може да бъде свързано и с лошото време през последните три работни дни на отминалата седмица и нарушеното снабдяването. През периода 8 – 12 март кашкавалът „Витоша“ е бил най-евтин в Стара Загора (8.80 лв./кг), а най-скъп в Русе (13.00 лв./кг). При кравето сирене, където разликата също е 3.20 лв., най-евтино е било в Шумен (5.60 лв./кг) и най-скъпо във Велико Търново (8.80 лв./кг).

От останалите 8 хранителни продукта, за които ДКСБТ представя цените във всички области на страната, следва каймата смес с разлика от 2.60 лв. (от 5.20 лв./кг в Добрич до 7.80 лв./кг във Велико Търново), разлика от 1.80 лв. е отчетена при зрелия фасул (от 3.00 лв./кг до 4.80 лв./кг в София), при замразеното пиле разликата е 1.55 лв. (от 3.40 лв./кг в Пловдив и Хасково до 4.95 лв./кг в Добрич), разлика от 1.20 лв. е отчетена при ориза (от 1.80 лв./кг във Враца и Стара Загора до 3.00 лв./кг в Бургас и Пловдив), при слънчогледовото олио разликата е 0.85 лв. (от 2.15 лв./литъра до 3.00 лв./литъра в София), разлика от 0.64 лв. е отчетена при брашното тип 500 (от 0.71 лв./кг в Стара Загора до 1.35 лв./кг в София), при захарта разликата е 0.44 лв. (от 1.24 лв./кг в Хасково до 1.68 лв./кг в Силистра и София) и разлика от 0.08 лв. е отчетена при яйцата (от 0.17 лв./броя в Добрич до 0.25 лв./броя в Бургас).

Седмична и годишна равносметка

През отминалата седмица (8-12) ДКСБТ отчете първо поевтиняване на храните по стоковите борси и тържищата след три поредни седмици на поскъпване. Така възходящият тренд, започнал през третата седмица на февруари, е прекъснат. През отминалата втора работна седмица на март (8-12) храните на едро са поевтинели с 0.64%, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Да припомним, че последното поевтиняване с 2.40% на храните на едро ДКСБТ отчете през втората седмица на февруари (8-12). Последваха три поредни седмици на поскъпване съответно: с 0.71% (15-19 февруари), с 0.70% (22-26 февруари) и с 0.32% (1-5 март). През последната седмица януари (25-29) и през първата на февруари (1-5), храните по стоковите борси и тържищата поскъпваха съответно с 2.59% и 2.06 на сто.

Преди това, три поредни седмици от началото на годината, храните на едро поевтиняваха съответно с 2.43% през първата седмица на януари (4-8), с 0.65% през втората (11-15) и с 1.83% през третата (18-22).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.562 пункта към 12 март, спрямо 1.572 пункта към 5 март, или седмичен спад, както посочихме, с 0.64 на сто.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 април), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поевтинели с 0.13 на сто. Преди това

На годишна база, спрямо 12 март 2020 година, ИТЦ се е понижил с 0.13% (от 1.564 пункта), сочат обобщените данни на ДКСБТ.

При основните месни, млечни и други продукти

през отминалата работна седмица съществува паритет на цените – колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, като трендът е доста стеснен – от минус 1.2% до плюс 1.9 на сто. Най-много е поевтиняло замразеното пиле (-1.2% до 4.07 лв./кг), следвано от захарта (-0.7% до 1.36 лв./кг), прясното мляко (-0.6% до 1.70 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (-0.5%) и слънчогледовото олио (-0.4% до 2.62 лв./литъра). Без промяна в цената са лещата (до 2.42 лв./кг), брашното тип 500 (до 0.98 лв./кг) и яйцата (до 0.19 лв./броя).

На седмична база най-много е поскъпнал оризът (+1.9% до 2.20 лв./кг), следван от кашкавала „Витоша“ (+1.3% до 11.08 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+1.0% до 1.93 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.5% до 3.82 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.5% до 8.70 лв./кг), фасула (+0.3% до 3.63 лв./кг) и кравето сирене (+0.1% до 7.03 лв./кг).

На годишна база, спрямо 12 март 2020 година, също преобладават поскъпналите месни, млечни и други храни, като най-много са нараснали цените на слънчогледовото олио (+0.58 лв. от 2.04 лв./литъра на 12 март 2020 година), следвано от кравето сирене (+0.24 лв. от 6.79 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+ 0.23 лв. от 8.47 лв./кг). Най-много са поевтинели пилешките кренвирши (-0.13 лв. от 3.95 лв./кг), следвани от малотрайните колбаси, вкл. шунка (-0.11 лв. от 5.54 лв./кг) и брашното тип 500 (-0.04 лв. от 1.02 лв./кг).

При зеленчуците

повечето от наблюдаваните от ДКСБТ поевтинелите са повече от поскъпналите, като трендът при тях е доста широк – от минус 10.7% до плюс 18.3%. Най-много са поевтинели оранжерийните домати (-10.7% до 1.83 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (-6.7% до 2.80 лв./кг), краставиците от внос (-4.1%) и зелето (-1.4%).

Най-много са поскъпнали морковите (+18.3% до 0.71 лв./кг), следвани от картофите (+8.8% до 0.62 лв./кг), зрелия кромид лук (+8.2% до 0.66 лв./кг) доматите от внос (+4.8% до 1.96 лв./кг) и червения пипер от внос (+3.5% до 2.96 лв./кг).

На годишна база поевтинелите са повече от поскъпналите, като най-много са спаднали цените на червения пипер от внос (-0.85 лв. от 3.81 лв./кг на 12 март 2020 г.), следван от оранжерийните домати (-0.36 лв. от 2.19 лв./кг) и вносните краставици (-0.34 лв. от 2.22 лв./кг. Поскъпнали са само картофите (+0.05 лв. от 0.68 лв./кг).

При плодовете

на седмична база повечето са поскъпналите, като трендът също е стеснен от минус 1.7% до плюс 6.5 на сто, като най-много са се повишили цените на мандарините (+6.5% до 1.97 лв./кг), следвани от портокалите (+2.9% до 1.42 лв./кг) и бананите (+1.9% до 2.17 лв./кг). Поевтинели са само ябълките (-1.7% до 1.17 лв./кг), а без промяна на цената са лимоните (до 1.78 лв./кг).

На годишна база, както и при зеленчуците, поевтинелите плодове са повече, като най-много са спаднали цените на лимоните (-0.37 лв. от 2.15 лв./кг на 12 март 2020 г.), следвани от ябълките (-0.25 лв. от 1.42 лв./кг) и бананите (-0.02 лв. от 2.19 лв./кг). Поскъпнали са портокалите (+0.12 лв. от 1.30 лв./кг) и мандарините (+0.06 лв. от 1.91 лв./кг).

3e-news.net


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!