Пътищата в България са най-смъртоносни в ЕС

Пътищата в България са най-смъртоносни в ЕС
През 2015 г. в България, Румъния и Латвия е имало най-много смъртни случаи по пътищата на глава от населението в сравнение с останалите държави от Европейския съюз.

Това съобщава EurActiv, позовавайки се на данни от статистическата служба към Европейската комисия – Евростат.

Данните от трите държави хвърлят сянка върху доклада на ЕС за безопасността на превозните средства. Броят на загиналите в Общността при пътнотранспортни произшествия за първи път от почти 20 години се е увеличил, пише „Труд“.

Около десет души на 100 хил. граждани са загинали при пътни инциденти миналата година в България. Пътищата на страната са най-смъртоносните, оглавявайки списъка с най-много загинали в ЕС.

Виолета Булц, еврокомисарят по транспортната политика на Евросъюза, увеличи натиска върху националните правителства да се справят с безразсъдните и опасни шофьори, след като по-рано тази година се разбра, че броят на смъртните случаи по пътищата между 2014 и 2015 г. се е увеличил във всичките 28 страни-членки.


„Ние губим по 70 души на ден в Европа, по европейски пътища и положихме огромни усилия, за да намалим тази цифра“, коментира Булц.
Източник: blitz.bg

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!