Радев: Борисов абдикира от отговорност, парламентарната група на ГЕРБ беше предадена (на живо)

„Радвам се да ви видя отново. Вчера получих писмо лично от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че партията оттегля кандидатурата на Красимир Ципов. Така трябва да се бори лидерът на всяка една парламентарна група, за съжаление вие бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорност. Сега ни остава една от по-малките партии да поеме отговорност, за да се избегне хаоса.“ Това заяви президентът Румен Радев в началото на допълнителните консултации за председател на ЦИК в президентството.

Решението на държавния глава идва, след като ГЕРБ-СДС оттеглиха единствената номинация за поста председател на ЦИК – тази на Красимир Ципов. На консултациите, проведени на 5 май, срещу неговата кандидатура се обявиха от БСП, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Само ДПС не се обяви против номинацията на Ципов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов видя в ситуацията политически капан. И така се стигна до ситуация, в която президентът трябва да назначи новите 15 членове на изборната комисия, но няма нито една кандидатура за председател на ЦИК.

Председателят на ПГ ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че кандидатурата на Ципов е оттеглена по негово желание, защото 24 часа имало лични нападки към него.

„Нашето предложение за зам.-председател на комисията е Димитър Димитров“, подчерта Атанасова.

Тошко Йорданов от ИНТ обвини ГЕРБ, че поставя останалите в „лек абсурд“.

„ГЕРБ ни поставя в лек абсурд. За Борисов демокрацията не струва и 5 пари. Логиката и демокрацията изисква вие да представите председател на ЦИК“, посочи той и добави: „всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат“.

От БСП бяха категорични, че Ципов е неприемлив кандидат от ГЕРБ.

„За нас е неразбираемо оттеглянето на неговата кандидатура – отчитаме го за саботаж на изборния процес“, заяви представителят на партията и призова ГЕРБ-СДС да понесат отговорност и отново да излъчат кандидат.

„И на предишната среща имаше заявка от ГЕРБ за председателското място, но притеснителни са мотивите, с които се оттегля кандидатурата на Ципов. ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му такъв, какъвто е. Всеки може да е несъгласен със закона, но той трябва да се изпълнява. Ние ще се съгласим за каквото и да е предложение за председател, но ЦИК може да функционира и без председател“, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

„Демокрацията е въпрос на количество, но и на качество. Това, че една партия е получила най-много гласове, не намалява нейната токсичност, ГЕРБ създава хаос, бламира процесите. Надяваме се, че ще бъде друг кандидат за председател на комисията, ЦИК ще се комплектова и ще вървим напред. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но те не отговарят на изискванията за председател, защото не са юристи“, отбеляза Христо Иванов от „Демократична България“.

ГЕРБ ще направи всичко възможно, за да осуети провеждането на честни избори, подчерта Мая Манолова от „Изправи се! Мутри вън!“.

„Оттеглянето беше направено в разрез на процедурата за избор на състава на ЦИК. Очевидно е, че ГЕРБ ще направи всичко възможно за осуетяване на провеждането на честни избори. Ако се отказвате от мястото си в ръководството, има си процедура по какъв начин се разпределят местата. Нарушаването на правилата трябва да бъде санкционирано. Хрумнало му на някого, не сме длъжни да се съобразяваме с неговите прищевки, които се сменят по 2-3 пъти“, заяви Манолова.

„Приемам мотивите на дебатите, но те трябва да се случват в парламента“, заяви Радев.

Очаквайте подробности…


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!