Радев: Борисов да постави въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните ни дела!

Радев: Борисов да постави въпроса за ненамеса на Турция във вътрешните ни дела!
Президентът Румен Радев заяви, че очаква България не само да е домакин на срещата ЕС-Турция във Варна, но и да постави важни за страната ни въпроси.

Това предаде Нова телевизия.

Те са свързани с идеята Турция да не се меси във вътрешната ни политика, както и в религиозните въпроси, подчерта той.

Държавният глава заяви това пред медиите, след като участва в тържествата по повод 105-годишнината от Одринската епопея и за Деня на Тракия.

Според президента Радев България трябва да поиска компенсации и репарации за съдбата на тракийските българи, прогонени от своите земи преди повече от 103 години.

„Очаквам България да не остава само в ролята на домакин. Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес, в религиозните ни дела, а също така и за обезщетение на тракийските бежанци”, бяха точните думи на Румен Радев.

В късния следобед днес в резиденция Евксиноград край Варна се провежда дългоочакваната среща ЕС – Турция, на която България и премиерът Бойко Борисов е домакин.

За нея пристига президентът на Турция Реджеп Ердогано, председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.


Разговор между българския и турския президент в рамките на срещата на върха във Варна не е предвиден. В края на миналата седмица Румен Радев прие поканата на Реджеп Ердоган за среща и предложи тя да се проведе по време на форума на високо ниво на НАТО през юли. / Епицентър.бг

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!