Радев в парламента: Властта е бетонирана в тесен кръг хора! Няма развитие, има бедност и корупция!

България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората! 

Липсват прозрачност, отчетност и отговорност в управлението.

Властта е съсредоточена в тесен кръг хора, които я трансформират в икономически облаги и така бетонират своята безконтролна власт. При такава формула няма развитите, има бедност и корупция.

Нужна е промяна, която да засили гражданското участие, да направи институциите по прозрачни, да разгърне инициативата.

Необходима ни е силна държава с ясна правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не е по силите на една само партия. Тук виждам ролята на парламента.

Това заяви в обръщението си към народа и Народното събрание президента на републиката Румен Радев.

ВЛАСТТА Е ОТНЕТА ОТ НАРОДА

Всеизвестно е, че когато властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт.  При такава формула няма развитие, има бедност и корупция, подчерта Радев в остро критичното си слово.

„Използвам конституционните си правомощия да отправя обръщение към народа и НС в началото на настоящата сесия. Началото на всяка парламентарна сесия е заредено с надежда и повишени очаквания, както надявам се и вие сте заредени с енергия за отговорни решения и действия след пълноценната почивка“, посочи в началото на обръщението си  Румен Радев.

Той отчете, че в страната има и проблеми, чието решаване не само е неотложно, но изисква и по-далечен хоризонт.

ЛИПСВАТ ПРОЗРАЧНОСТ, ОТЧЕТНОСТ И ОТГОВОРНОСТ 

„Няма да влизам в детайли за ситуацията в страната. Моята позиция е известна, но наред с обсъждането на редица показатели, не трябва да пропускаме и факта, че България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективно управление, прозрачност, отчетност и отговорност“, специално изтъкна президентът, критикувайки в същината си управлението на държавата.

ПРЕМИЕРЪТ ДА СЕ ОТЧИТА ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

Необходима е разпоредба премиерът да се явява поне веднъж в месеца в пленарна зала за отговор на общи въпроси по политиката на правителството.
Отказът от блиц-контрол е отстъпление от демократичните приницип и неговото установяване ще бъде стъпка към добрите практики на парламентаризма“, допълни още президентът.

Държавният глава подчерта, че българското правителство е едно от малкото, които не са обсъдили управленската си програма с Народното събрание.

„Отдавна е назрял и моментът за по-голяма независимост, инициативност и отговорност на местната власт чрез реална финансова децентрализация. Стъпка в тази посока ще повиши и така необходимата гражданска активност в региона.

В момента общините зависят от благоволението на правителството, което се реализира по много често, по неизвестни в повечето случаи тяснопартийни критерии. Мисля, че усъвършенстването на закона за пряко участие на гражданите в местното самоуправление също трябва да бъде във фокуса на Народното събрание“, допълни още Радев, обръщайки се към народните представители.

Той разкритикува факта, че зачестява практика да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби.

НЯМА СИГУРНОСТ И ПРОСПЕРИТЕТ, ИМА БЕДНОСТ, КОРУПЦИЯ И НЕГРАМОТНОСТ

Необходима е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички, подчерта Радев от парламентарната трибуна.
„Няма сигурност и просперитет, а има бедност, корупция и неграмотност, а за това е нужна промяна.

Промяна, която да засили гражданското участие и контрол в управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни. Да разгърне инициативата на българските граждани и тяхното по-пълноценно участие в обществения живот“, заяви още Радев.

НЕОБХОДИМА НИ Е СИЛНА ДЪРЖАВА С ЯСНИ ПРАВИЛА И РЕД

Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички. Такава промяна не може да бъде дело на отделна личност, група хора и политическа партия. Тук виждам водещата роля на българския парламент“, изтъкна още Румен Радев в словото си, което депутатите мълчаливо слушаха.

НЕОБУЗДАНА КОРУПЦИЯ ПО ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ

Необузданата корупция по високите етажи и ширещата се престъпност особено в малките населени места изискват законодателните и контролни функции на Народното събрание да се съсредоточат върху укрепването на върховенството на закона“, заяви още Румен Радев, а думите му бяха посрешнати с глухо ръмжене от редиците на управляващото мнозинство.

Упорито отклоняваната през годините тема за въвеждането на индивидуална конституционна жалба следва да бъде според мен внимателно обмислено. При един балансират подход тя може да се превърне във важен инструмент за граждански контрол върху законодателни и управленски решения. Още повече такава практика е приета в повечето европейски държави и се подкрепя от Венецианската комисия.

Настоящата сесия е заредена и с надежди за внасяне на устойчивост в изборния процес. Машинното гласуване като гарант за честността на изборите следва да бъде осигурено и то надеждно в нормативно-техническо и експертно отношение. Според мен не само че трябва да бъде ускорено въвеждането на електронно дистанционно гласуване, разбира се при ясни гаранции за неговата неприкосновеност, но трябва да вървим и по-нататък“, заяви Радев.

ВРЕМЕТО ЗА ПРОМЯНА ИЗТИЧА

Времето за промяна изтича, както изтичат навън младите и трудоспособни българи“, предупреди Радев.

И продължи: „Надявам се, че изложеното от мен ще предизвика не само упорство, но и е повод за размисъл, дебати и отговорни държавнически решения.

България трябва да се превърне в нормална европейска държава с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да робятят ефективно и то в интерес на гражданите.
Без тези фундаментални предпоставки няма да има сигурност, няма да имаме европейски доходи и качество на инфраструктурата и обществените услуги“, посочи държавният глава.

Мое лично убеждение е, че пътят към постигане на такава цел минава пред отправените от мен предложения. Тяхното претворяване в решения и изцяло в отредените по Конституция правомощия на българския парламент.
Ако не се случат отговорни действия или апатията ще продължава, или улицата ще помете статуквото.

Българите очакват вашето отговорно действие.

Желая ви успех!

 


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!