Радев към патриарх Даниил: Човечеството е в изпитание, пожелавам ви да отстоявате единството на православието

Радев към патриарх Даниил: Човечеството е в изпитание, пожелавам ви да отстоявате единството на православието

Този избор идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество.

Ето защо отправяме поглед към вас да отстоявате единството и автокефалността на църквата ни. Да поддържате вярата, че православната ни църка ще бъде крепител на мира, да дава упование и напътствия на народа.

Това заяви президентът Румен Радев в приветственото си слово към новоизбрания български патриарх.

Независимостта на Българската църква е духовна крепост и исторически повдиг.

Тя е обединявала българския народ и го е превеждала през много изпитание. Във времена на униние нашите духовни водачи неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и упътстваха и успяваха да ни преведат не през една духовна зима.

„Патриарх Неофит се радваше на огромна почит, който с такт и духовно водачество ни водеше през изпитанията.

Ваше светейшество, пожелавам ви да устоявате единството на православието, да отстоявате авторитета на българската църква в семейството на православните църкви и да укрепвате отношенията с религиозните общности в България.

Да насърчавате милосърдността и съпричастността към нуждаещите си“, заяви Радев и пожела здраве и дълголетие на новия патриарх.

„Към ярката плеяда на вечни закрилници на България се присъедини и благопочившият патриарх Неофит, който се радваше на огромна почит.

Със своята мъдрост, такт и духовно водачество ни напътстваше по спасителния път на християнските и общочовешките ценности“, допълни още Радев.

„Ваше Светейшество, вярвам, че във вашата високо отговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог.

В днешния тържествен ден пожелавам да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място на Българската патриаршия в семейството на православните църкви, да укрепвате и отстоявате нейната роля и градивност в обществото.

С търпение да укрепвате традиционно добрите отношения към религиозните общности в България. Ревностно да насърчавате щедростта, милосърдието и съпричастността към нуждаещите се“, обърна се държавният глава към новоизбрания български патриарх.

Президентът изрази вярата си, че днешният ден ще остане знаменателно събитие в летописа на Българската православна църква.

От свое име и от името на българския народ Румен Радев пожела на новия патриарх здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската патриаршия.

„Бог да пази България!“, завърши словото си държавният глава Румен Радев.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!