Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

Радев намекна, че не иска Даниел Митов за външен министър, ето какво предприема

Президентът Румен Радев заяви, че е лесно да вземе решение за смяната на външния министър, но трябва да се види как се стигна дотук. Той изтъкна, че ангажиментът му е да не допуска конституционна криза.

„Вече заявих, че няма да се бъркам в решенията на служебния кабинет. Но и ще настоявам, че ще спази обещанието си, че ще предложи кабинет равно отдалечен от всички партии. Ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват силно политически фигури (б.а. Даниел Митов)“, заяви президентът пред журналисти.

Главчев и Радев ще проведат разговор в петък.

Той каза, че конституционните промени са уязвили институцията на служебния кабинет и са я направили уязвима за партийно вмешателство.

Според Румен Радев е ясно откъде идва заръката за смяна на външния министър Стефан Димитров – лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Но кой поръча смяната и на земеделския министър, когото г-н Главчев лично поиска да остане в кабинета като знак за приемственост. Не е ли странно министър-председателят да си сменя мнението и през ден да сменяме министри“, попита Радев.

По думите му така се обърква обществото и международните партньори на България. Той напомни, че вече е заявил, че няма да се бърка в решенията на служебния кабинет.

„Но и ще настоявам, че ще спази обещанието си, че ще предложи кабинет рано отдалечен от всички партии. Ще поканя г-н Главчев за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват силно политически фигури (б.а. Даниел Митов)„, заяви държавният глава.

Президентът каза, че премиерът има отговорност за запазване на политическо благоприлие. „Аз досега не съм назначавал в служебен кабинет заместник на политическа партия“, отбеляза Румен Радев.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!