Радев: НС заработи енергично, несериозно е да мислим за служебно правителство

Парламентът заработи енергично и българите очакват решения, които да бъдат взети, така че трябва да се даде шанс на парламента да свърши своята работа. Това заяви президентът Радев по време на инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“ Държавният глава подчерта, че не само изборният кодекс е сред задачите.

Надявам се това допълнително време да бъде инвестирано в диалог, в съгласие, така че да намерим консенсуса и да имаме редовно правителство, обединено около ясни принципи и приоритети, посочи Радев.

„Несериозно е да мислим още за служебно правителство при положение, че тече парламентарната процедура за съставяне на редовен кабинет“, допълни той.

На въпрос кога ще връчи мандата на „Има такъв народ“ и защо дава повече време за размисъл на формацията на Трифонов, държавният глава отговори: „Няма определен срок по Конституцията между първи и втори мандат“.

Той обяви, че в скоро време ще вземе решение по този въпрос, но че първо трябва да се намери балансът между необходими промени под формата на приети закони и съставяне на правителство.

„Не трябва да губим надежда, трябва ясно да заявим нашите очаквания да бъде съставено редовно правителство. Очаквам парламентарно представените политически партии и настоящото правителство да намерят сили да проявят отговорност за актуализация на бюджета. Защото ще бъде крайно безотговорно към милионите български пенсионери, към трудещи се, към хиляди фирми, изправени пред фалит, да се окажат без подкрепа точно, когато имат най-голяма нужда. Защото в момента за такава подкрепа в бюджета няма средства“, коментира още Радев.

Той отговори на отправената по-рано критика от външния министър в оставка, че не взима отношение по международните скандали, свързани с Русия, докато правителството реагирало всеки път.

Политологът Любомир Стефанов пред Dir.bg: Не би било прилично Румен Радев да даде мандат на БСП

„Време е българското правителство да осъзнае своята отговорност по скандалите във външната политика. Ние имаме дълбок пробив в националната сигурност. Представете си петима служители на високо ниво – служба „военно разузнаване“, Министерство на отбраната, българският парламент, които са въвлечени в тези скандали. Имат отговорност службите и органите пряко подчинени на МС и лично на министър-председателя. Те дават допуск до класифицирана информация. Те подновяват този допуск, отбеляза държавният глава.

И добави: „Тук трябва да се търси сериозна отговорност, трябва да има задълбочен анализ и аз съм изискал такъв. Някои от тези органи ми го предоставиха, други още не са. Анализ какви са причините да имаме този пробив в нашата система за сигурност, който дискредитира сигурността на нашите партньори и злепоставя България. Трябва да се намери отговор защо се е случило това, каква е отговорността и какви са мерките. Това е работа, която предстои да вършим със следващото правителство. Това правителство се провали в гарантиране сигурността на класифицираната информация“.

Днес президентът Румен Радев даде начало на инициативата „Да засадим дърво, да възродим българската гора“. В идеята се включват доброволци от цялата страна. Държаният глава ще засади бели брези в Плана планина край София.

„Да засадим дърво, да възродим българската гора“ не е само лозунг. Нашите гори не са само национални богатства, неслучайно те са вписани в българската Конституция, те са част от нашата национална памет и идентичност“, каза президентът Радев.

Снимка: БТА

Засаждането на дърво е своеобразен акт на полагане на нов живот“, каза държавният глава.

„Днес ние показваме, че българинът е съпричастен да даде на следващото поколение един по-красив, по-здравословен свят“, каза още Радев.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!