Радев: Няма да освободя председателя на ДАНС Пламен Тончев – изпратих официален отказ на премиера

Радев: Няма да освободя председателя на ДАНС Пламен Тончев - изпратих официален отказ на премиераРадев: Няма да освободя председателя на ДАНС Пламен Тончев - изпратих официален отказ на премиера
Докато парламент и правителство си играят на власт, съсипваме енергетиката и икономиката си

„Следя със сериозна загриженост случващото се днес в НС. Всички анализи показват, че едно прибързано премахване на дерогацията води до неоправдан риск за дефицит на горива“, изтъкна президентът

„Случаят с председателя ДАНС Пламен Тончев е приключил. Изпратих официален отказ на искането на премиера Николай Денков за неговото освобождаване, защото мотивите не отговарят на закона. ДАНС със своите действия пази закона“. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в коментар по актуални теми.

Припомняме : Два дни преди балотажа на местните избори премиерът Николай Денков предложи на президента Румен Радев да освободи председателя на ДАНС Пламен Тончев заради атаката срещу машинния вот преди първия тур, нарушаване на закона, неизпълнение на задълженията му и изгубено доверие.

Тогава президентът коментира, че с оставката на шефа на ДАНС се цели овладяване на службите. Президентът напомни на премиера, че в закона за ДАНС ясно са посочени какви са основанията за освобождаване на председателя на агенцията, а сред тях не фигурира липса на доверие от страната на министър-председателя.

„По логиката на министър-председателя самото правителство трябва незабавно да си подаде оставка, защото огромното мнозинство от българите му нямат доверие. Те и в сглобката си нямат доверие, но са се стиснали здраво един за друг в името на оцеляването“, допълни преди дни Радев.

Днес президентът продължи с атаките срещу кабинета: Докато парламент и правителство си играят на власт, в България се случват редица деструктивни поцеси, заяви Радев.

„Следя със сериозна загриженост случващото се днес в НС. Мнозинството трябва да си дава ясна сметка, е властта преди всичко е осъзната отговорност към гражданите, а не хазартно надлъгване,“ изтъкна държавният глава.

Сами съсипваме енергетиката и икономиката си, изтъкна президентът.

България вече се сочи с пръст като ненадежден партньор, изтъкна държавният глава.

Той коментира дълга на „Булгартрансгаз“ и таксата за пренос на руски газ с думите, че България „става тясна за манията за величие на някои хора“.

„Преди месец казах, че новата вноска (за пренос на руски газ – б.р.) ще декапитализира Булгартрансгаз и ще има силно отрицателна реакция в Европа. Тогава управляващите шумно го отрекоха. Днес като че ли започват да осъзнават щетата, която сами причиняват“.

Дългът на „Булгартрансгаз“ вече е над 250 млн. лв. и няма как да се отпише – приходи в бюджета догодина няма да дойдат, посочи още Радев.

„А България вече се сочи като ненадежден партньор и Унгария по всяка вероятност ще сезира съда на ЕС срещу нас, и то същата тази Унгария, която е наш съюзник и партньор. Същата Унгария, с която само преди два чесеца при посещението ми там, благодарение на приятелството и добрата работа, се подписа споразумение, което превръща България във важен фактор на доставките за втечнен газ в Европа“, каза той.

Радев определи като фарс интервюто на финансовия министър пред „Файненшъл таймс“, в което Асен Василев казва, че целта на таксата за пренос е да оскъпи доставките и да направи неизгоден вноса на руски газ за Унгария.

„Не съм говорител на партиите, но винаги съм имал позиция, която е в интерес на българските граждани и българската икономика. Всички анализи показват, че едно прибързано премахване на дерогацията води до неоправдан риск за дефицит на горива“, коментира Радев.

„Явно в календара на сглобката фигурират дати на ротация. Докато в календара на българските граждани има други дати – на чакащите сметки. Едно управление има бъдеще, само ако се води от интереса на българските граждани,“ добави президентът.

Румен Радев участва в отбелязването на 110-годишнина от основаването на Съюза на българските писатели. Честванията, които отбелязват годишнината от основаването на творческото сдружение, се провеждат под патронажа на държавния глава.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!