Радев обсъди с главния мюфтия поддръжката на мюсюлманските храмове у нас

Президентът Румен Радев се срещна днес с главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Срещата е била по покана на държавния глава в знак на уважение към традициите и обичаите на българските граждани с мюсюлманско изповедание, за които скоро настъпва свещеният месец, в края на който отбелязват големия празник Рамазан Байрам, посочват от „Дондуков“2.

Националната традиция на мир и взаимна толерантност между различните вероизповедания в България е изградена на сигурна основа, затова заедно трябва да пазим това дълго изграждано и постигнато с мъдрост разбирателство, е посочил Румен Радев.

Той е изтъкнал, че просперитетът на страната е свързан с равноправието и благополучието на всеки от нейните граждани.

На срещата е била обсъдена темата за поддържането на мюсюлманските храмове у нас и акредитацията на Висшия ислямски институт. Президентът Радев и главният мюфтия Мустафа Хаджи са изразили мнение, че трябва да бъдат полагани общи усилия за предотвратяването на радикализацията сред младите хора чрез утвърждаване на традиционните ценности на религията. Вероизповеданията имат важна роля за възпитаването на устойчива ценностна система в обществото, е било посочено на срещата.

Главният мюфтия Мустафа Хаджи е изразил удовлетворение от сътрудничеството и пълноценния диалог между вероизповеданията в България, както и увереност, че равноправието и взаимното уважение между гражданите от различни вероизповедания у нас ще се съхраняват и утвърждават в бъдеще.

Той е изказал признателност от името на общността за инициативата на президента, довела до осъвременяване на законодателството, което да гарантира защита на традиционните български вероизповедания, така че да не се допуска радикализация. Главният мюфтия е благодарил и за уважението, което държавният глава демонстрира към традициите на мюсюлманската общност.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!