Радев от върха: 3 март е много повече от исторически триумф, благодаря, че опазихте националния празник от посегателството

Радев от върха: 3 март е много повече от исторически триумф, благодаря, че опазихте националния празник от посегателството
Горд съм да видя толкова родолюбиви българи на Шипка, в деня на националния ни празник.

Точно тук пред очите на целия свят, с камък и кръв, беше предначертано нашето бъдеще. Това заяви от паметника Шипка президентът Румен Радев.

„3 март е много повече от един исторически триумф. 3 март е нашата памет и почит към саможертвата на поколения българи, съхранили искрата на надеждата и борбата в дългата зима на робството.

3 март е нашият национален идеал за свободна, обединена и европейска България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достойнство и стремеж към напредък. Днес е ден за национално уединение. Днес е ден, в който да се обединим около нашите ценности,“ каза президентът.

„Тук на увенчаният с вечна слава връх, подвигът на нашите опълченци, застанали рамо до рамо с войните от армията на руския император Александър Втори, отвори пътят към свободата на България.

Точно тук, пред очите на целия свят, с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще.

Днес сме се стекли хиляди, за да заявим, че 3 март не ознаменува само победата на бойното поле, не е само дата на един международен договор, както нерядко се опитват да го представят“, обясни още Радев.

Румен Радев благодари на хилядите хора, които са се стекли на върха, за да запазят „Националният ни празник от посегателствата“.

Днес е ден за национално единение. Да се обединим около нашите ценности, около заветите на предците ни. Но и тази година, няма да го крия, е по-различна от другите. И аз съм тук, за да ви благодаря, че опазихте националния празник от посегателството.

Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на политическото минало. Няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разединението отстъпиха пред Трети март не от съвест, не от уважение към историята и костите на предците ни, а благодарение на вас, на вашата категорична решителност. Затова ви благодаря.

Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предци.

Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите действия, суверенитета на нашето отечество. Вечна памет! Да живее България“, заяви още президентът Радев.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!