Радев подари рози на Нинова и връчи мандата на БСП. Тя го почерпи с бонбони „Мерси“

Радев подари рози на Нинова и връчи мандата на БСП. Тя го почерпи с бонбони „Мерси“
Президентът посрещна лидера на БСП Корнелия Нинова с букет червени рози за рождения ѝ ден. Тя пък го почерпи с шоколадови бонбони „Merci“за личния си празник.

„След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство, в изпълнение на Конституцията, ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател. Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс“, посочи още Румен Радев.

Във времена на политическо противопоставяне БСП запази диалога с всички, да взаимодейства еднакво добре, така и със старите политически формации в българския парламент. Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика ще помогне за съставяне на правителство, каза Радев на Нинова.

„Благодаря за доверието, осъзнаваме тежестта на ситуацията. Ще направим всичко, което зависи от нас, за да има правителство. Ще продължим да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е така необходим на страната ни в този момент, отговори му Нинова.

Това е третият и последен възможен мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание.

Той се връчва от президента на избрана от него парламентарно представена сила, след като първият и вторият мандат, връчени на двете най-големи формации в Народното събрание, не бяха реализирани.

Г-н президент, това са пълномощията, които имам от парламентарната група да получа мандата“, пошегува се Нинова и му връчи кутията с бонбони. Тя благодари на Радев за доверието и каза, че БСП разбират отговрността и че ще направят всичко възможно, за да съставят редовно правителство.

„Ще разговаряме спокойно и разумно, с отговорност към националия интерес на България. Ще продължим в този дух да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет“, заяви Корнелия Нинова.

БСП ще разговаря с всички партийни лидери и няма да бави мандата, ако няма съгласие

След като излезе от Президентството Нинова заяви, че ще свика Национален съвет на БСП тази седмица, на който да тя ще поиска мандат да преговаря с всички парламентарно представени формации.

„Ще поканим на лидерска среща председателите на другите партии и на тази среща да разберем има ли воля за избори или се прехвърля горещия картоф, за да се отиде на избори. Виждаме това като трудна задача, всички си даваме сметка, че първият и вторият мандат не успяха – трудно ще бъде. Не го крием“, каза тя.

Всички инсинуации как ще бавим мандата, за да си решаваме вътрешнопартийни проблеми, са безумни. Ако се види, че няма разбиране на лидерската среща, нека всеки си каже различията и ще го върнем, добави тя.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!