Радев проведе телефонен разговор с президента на Индия, благодари за освободения кораб „Руен“

Радев: Налагам вето на бюджета, ако депутатите не орежат финансовите авантюри на Асен Василев
В телефонен разговор с президента на Индия Драупади Мурму държавният глава Румен Радев изрази признателността на страната ни и на българския народ

за високия професионализъм на индийските военноморски сили, които на 16 март т.г. освободиха похитения от пирати търговски кораб „Руен“ и членовете на неговия екипаж, сред които и седем български граждани. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Президентът Радев оцени високо подкрепата на индийската страна, както и смелостта на военнослужещите, участвали при спасяването на моряците и освобождаването на кораба.

„Индийските военноморски сили демонстрираха значимата роля на Индия за гарантирането на сигурността на корабоплаването в региона“, заяви българският държавен глава.

Двамата президенти се обединиха в оценката си, че Румен Радев посочи, че спасяването на похитения „Руен“ укрепва дългогодишното приятелство, което двете държави са изградили.

През настоящата 2024 г. се навършват 70 години от установяване на дипломатически отношения между България и Индия.

Президентът на Индия Драупади Мурму отправи покана към президента Румен Радев да осъществи посещение в Индия в удобно за двете страни време, за да бъде отбелязана годишнината и да се очертаят перспективите за последващо развитие на двустранното сътрудничество.

В телефонния разговор и двамата държавни глави отбелязаха потенциала за надграждане на партньорствата в редица сфери от взаимен интерес.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!