Разбиха престъпна група, изнудвала чрез насилие длъжници на фирма за кредити

Специализираната прокуратура обвини шестима души за участие в организирана престъпна група за изнудване чрез заплахи и нанасяне на телесни повреди на лица, забавили погасяването на задължения към кредитно дружество.

Групата е била сформирана през януари 2019 г. и е събирала дългове на лицензиран кредитодател на територията на Софийска област. Тя е първата с подобна дейност, ръководена от жена, съобщиха от прокуратурата.

Обвиняемите са задържани на 23 март при акция на ГДБОП. При претърсванията са били иззети мобилни телефони и СИМ-карти, списъци с имена, адреси и суми, бухалки, както и други доказателства.

Жертвите на изнудване са били предимно ниско образовани и малоимотни хора. Някои от тях били насилствено принуждавани да погасяват предсрочно кредитните си задължения в пълния им размер.

В хода на разследването са разпитани голям брой свидетели, сред които и пострадали от престъпната дейност.

С постановления на наблюдаващ прокурор на шестимата обвинени е наложено задържане до 72 часа.

Днес в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!