Разкриват 1330 повече места в ясли и градини за децата на столичани

За учебната 2021/22 година ще бъдат обявени с 1330 повече места за децата в яслена и първа градинска група в сравнение с 2020 година, обявиха от Столична община.

Според Антонина Кенова от Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система човек, който не е наясно за какво става въпрос, би си помислил, че са построили градини, а не са.

Обявиха реда за компенсиране на разходите за неприетите в детски градини

„Всъщност приемът всяка година е различен, защото в дадена детска градина пускат толкова места за първа група, колкото деца напускат четвърта. В този ред на мисли, коректно би било Столична община да обяснят откъде идват тези места в повече спрямо предната година. Като човек, който следи поредна година местата, първото, което ми прави впечатление, е, че са пуснати повече места за деца с хронични заболявания. Нещо, което е безсмислено, защото толкова много деца с ТЕЛК няма“, казва Антонина Кенова, цитирана от БНТ.

От Столична община информират, че броят на свободните места е приблизително 13 000.

Първото класиране ще се проведе на 14 май и ще е под граждански контрол (онлайн).

А до 7 май родителите ще имат възможност да актуализират информацията в профилите си, както и да пренаредят желаните от тях детски градини.

„863 места повече са обявени за първа градинска група, 467 повече са местата за деца в яслена възраст спрямо предходната година“, обяви Столична община.

Според Антонина от инициативния комитет местата отново не са достатъчни. След справка със системата за електронно кандидатстване и данни от Националния статистически институт сметката за свободните места според нея е различна.

„Бих посочила следните данни от НСИ и Информационната система за обслужване на детските заведения, за да стане ясно колко малко са местата всъщност! Родени през 2019 г. – 13075, а през 2018 г. – 13060. Да предположим, че и през 2020-а са около 13 000 (все още няма данни на страницата на НСИ, в Информационната система са обявени както следва: около 2000 места за набор 2020, 3700 за набор 2019. Миналата година в набор 2019 са приети 2000 деца. И какво излиза от тези числа? 13 000 родени през 2019 г., а през 2021-а, когато са на възраст между 2 и 3 години едва за 5700 деца има места. За родените миналата година – 2000 места за 13 000 деца“, уточни Кенова.

Така според нея единственото положително тази година е новата електронна система за прием в първи клас.

„Най-накрая ще се преустанови практиката за нерегламентирано записване в първи клас“, допълни Антонина Кенова.

Системата тръгна на 29 март. Кандидатстването и записването тази година ще е възможно изцяло електронно. Всичките документи, за които трябваше родителите да чакат пред районните администрации, също ще се проверяват електронно.

Системата стартира с леки проблеми и малко забавяне, но генерално кандидатстването сега става в пъти по-лесно и бързо, а с времето системата ще се доусъвършенства и софтуерът ще работи без грешки.

Свободните места за прием в първи клас за учебната 2021/2022 година ще бъдат обявени на 19 април.

За приема в детски ясли, детски градини и подготвителните групи в училищата от тази кампания се въвежда и нов критерий, свързан с постоянния /настоящ адрес на един от родителите/ за яслена и първа градинска групи/ и на детето /за втора, трета и четвърта групи в детските градини и подготвителните групи в училищата/.

Адресът е обвързан с определени срокове /през последните над 3 години, от 1 до 3 години и до 1 година/, като с най-голям брой точки се ползва постоянният адрес през последните над 3 години – 4 точки.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!