БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάРусский

Разликата в цените на храните са задълбочава в различните области

Ценовата ножица на храните на едро по области в страната продължава да се разтваря и в края на юли. При 10-те наблюдавани от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) храни в 19 области в страната разликите варират от 9.50 лева при кравето сирене до 2.34 лева при слънчогледовото олио.

След прекъсване през предходната седмица (18-22 юли), когато беше отчетено поскъпване след 10 поредни седмици на постоянно поевтиняване на храните по стоковите борси и тържищата, през миналите пет работни (25-29 юли) цените на храните на едро отново спаднаха, макари и минимално. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ към 29 юли е 2.029 пункта спрямо 2.031 пункта към 22 юли или минимално седмично поевтиняване с 0.09 на сто.

Месечна равносметка

показва, че за отминалите седем месеца от началото на годината през четири от тях храните са поскъпвали, а през три – са спадали.

През отминаващия месец юли общо храните са поевтинели с 0.14%. В предишния юни цените на храните на едро са спаднали с 6.18 на сто, при отчетена от НСИ рекордна инфлация за миналия месец от 16.9 на сто.

Преди това през май ДКСБТ регистрира спад на цените с 3.93%. През предходния месец април храните по стоковите тържища са поскъпнали с 6.25%, през март повишението е с 6.42%, през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено най-слабото месечно нарастване на цените през 2022 година, с 0.65%. Общо от началото на годината до 29 юли цените на храните на едро са се повишили с 14.05 на сто.

На годишна база, спрямо 22 юли 2021 година, ИТЦ е нараснал с 35.46% (от 1.500 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 25 са поскъпнали, 3 са без промяна в цената и 8 са поевтинели. Прави впечатление, че през отминалите пет работни дни, а и в някои от предишните седмици, когато броят на поевтинелите храни, регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, е по-малък, но цената им се е понижила с по-голям процент в сравнение с процентното повишение на поскъпналите храни, които са повече на брой. Това най-вероятно обяснява защо и през отминалата седмица ДКСБ регистрира понижения на цените на едро, макар и минимално.

От млечните и месните храни и варивата най-много са поскъпнали пакетчето масло 125 грама и лещата, а най-много са поевтинели брашното тип 500 и зрелият фасул; при плодовете само цените на лимоните и ябълките са нараснали; при зеленчуците най-много са поскъпнали оранжерийните краставици и оранжерийните домати, а най-много са поевтинели зеленият пипер и зелените салати.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

Както посочихме ценовата ножица е продължила да се разтваря и в края на юли за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 9.50 лева при кравето сирене (от 6.30 лв./кг в Сливен до 15.80 лв./кг в Пловдив), 4.70 лева е разликата при кашкавала „Витоша“ (от 13.30 лв./кг в София до 18.50 лв./кг в Пловдив), при замразеното пиле разликата е 4.50 лева (от 4.00 лв./кг в Пловдив и София до 8.50 лв./кг в Силистра), 3.52 лева е разликата при каймата смес (от 5.20 лв./кг до 8.72 лв./кг в Силистра), при зрелия фасул разликата е 3.40 лева (от 2.70 лв./кг във Варна до 6.10 лв./кг в Ямбол), 2.34 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.40 лв./литъра в Хасково до 5.74 лв./литъра в Силистра), при ориза разликата е 1.40 лева (от 1.60 лв./кг в Хасково до 3.50 лв./кг в Пловдив), 1.30 лева е разликата при захарта (от 1.40 лв./кг в Стара Загора до 2.70 лв./кг в Силистра), при брашното тип 500 разликата е 0.90 лева (от 1.00 лв./кг във Варна и В. Търново до 1.90 лв./кг в Пловдив и Силистра), 0.09 лева е разликата при яйцата (от 0.23 лв./броя в Пловдив, Силистра и Ямбол до 0.32 лв./броя в София и Кърджали.

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 16, без промяна е един продукт и 3 са поевтинелите, като трендът е в нормални граници – от минус 5.8% до плюс 5.3 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много е поскъпнало както вече посочихме пакетчето масло 125 грама (+5.3% до 2.80 лв./броя), следвано от лещата (+4.1% до 3.77 лв./кг), захарта (+4.0% до 2.33 лв./кг), яйцата (+3.8% до 0.27 лв./броя), кравето сирене (+2.1% до 10.33 лв./кг), замразеното пиле (+2.7% до 6.07 лв./кг), пилешки кренвирши (+1.9% до 4.95 лв./кг), ориза (+1.5% до 2.16 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.4% до 10.60 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.8% до 6.21 лв./кг), кашкавала „Витоша“ (+0.5% до 15.60 лв./кг).

Най-много е поевтиняло брашното тип 500 (-5.8% до 1.29 лв./кг), следвано от зрелия фасул (-1.6% до 3.80 лв./кг) и слънчогледовото олио (-0.8% до 4.99 лв./литъра). Без промяна в цената е прясното мляко (2.21 лв./литъра).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 6 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала „Витоша“ (+4.32 лева), кравето сирене (+3.10 лева), слънчогледовото олио (+1.82 лева), замразеното пиле (1.67 лева), варено-пушения салам (1.80 лева) и лещата (1.31 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, има паритет – колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, като трендът при тях по това време на годината е в тесни граници – от минус 2.4% до плюс 0.7 на сто.

Най-много са поскъпнали ябълките (+0.7% до 1.45 лв./кг) и лимоните (+0.3% до 3.08 лв./кг), а са поевтинели прасковите (-2.4% до 2.04 лв./кг) и бананите (-0.4% до 2.50 лв./кг). Без промяна в цената са кайсиите (2.25 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година всички плодове са били по-евтини.

При зеленчуците

на седмична база поскъпналите са повече от поевтинелите, като за тази група храни трендът е доста широк за този сезон – от минус 24.1% до плюс 29.2 на сто. Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+29.2% до 2.08 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (+6.2% до 2.40 лв./кг), тиквичките (+4.3% до 0.96 лв./кг), доматите от внос (+3.5%), морковите (+2.8% до 1.09 лв./кг), зрелия кромид лук (+2.8% до 1.11 лв./кг), зрелия чесън (+0.8% до 4.00 лв./кг).

Без промяна в цената е зелето (0.82 лв./кг). Най-много е поевтинял зеленият пипер (-21.1% до 1.76 лв./кг), следван от зелените салати (-8.4% до 0.87 лв./кг), картофите (-4.5% до 1.06 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, като най-голяма е разликата на цените при доматите от внос (1.01 лева), следвани от оранжерийните домати (0.92 лева) и оранжерийните краставици (0.45 лева).

3e-news.net



Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!