Расте броят на пожарите в Амазония, има над 2000 нови огнища

Не спира да расте броят на пожарите в Амазония, независимо от забраните на правителството за палене на огън с цел разчистване за земеделска земя.

Не бяха изминали и 48 часа от въвеждането на забраната, а Националния институт за космически изследвания изпрати сателитни данни, които показват 3859 нови огнища, от които 2000 се намират на територията на дъждовните гори.

Сега сезонът в амазонксия регион на Бразилия е сух, но експерти твърдят, че тази година времето е много по-влажно в сравнение с предходните периоди. Те са сигурни, че огънят в джунглата не е възникнал по естествен път.

  

По мнението на анализатори забраната за палене на огън за разчистване на земеделска земя е доста позакъснял ход, и е по-скоро политически, а не практически жест, пише DarikNews.bg.

Има сериозен прогрес в изсичането на горите на Амазонската джунгла, а това се дължи на действията на бразилския президент Жаир Болсонаро, който ограничи правомощията на агенциите, чиято задача е да следят за незаконния дърводобив.

Болсонаро неведнъж е поставял под съмнение климатичните промени. Той обяви, че фермерите се нуждаят от по-големи площи обработваема земя, за да могат да се изхранват.

Обезлесяването се явява като една от най-сериозните заплахи за дъждовните гори на Амазония. Това е проблем, който не засяга само Бразилия, но и Боливия, Колумбия, Еквадор, Френска Гвинея, Гаяна, Перу, Суринам и Венецуела.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!