Румен Радев: Европейските институции и държавите членки на ЕС трябва да превърнат изградената на знание икономика в приоритет

Румен Радев: Европейските институции и държавите членки на ЕС трябва да превърнат изградената на знание икономика в приоритет
Технологичният трансфер, науката и иновациите са от ключово значение за конкурентоспособността и за бъдещето на европейската икономика.

Затова както европейските институции, така и държавите членки на ЕС трябва да превърнат изградената на знание икономика в приоритет. Това заяви президентът Румен Радев днес на тържественото събитие в Мюнхен, организирано от Европейското патентно ведомство, с което беше отбелязана 50-годишнината от подписването на Европейската патентна конвенция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

В изказването си държавният глава открои успешните модели за икономически растеж и развитие на технологиите, които се градят на защита на иновациите и интелектуалната собственост и създават стимули за последващото им надграждане. Тези модели привличат инвестиции, насърчават бизнеса, създават работни места и ускоряват растежа, подчерта Румен Радев. Президентът припомни и че икономическият принос на Европейската патентна система се измерва чрез почти 50% от БВП на ЕС, както и със създадените над една трета от работните места в съюза.

„Очевидно е, че за да бъде европейската икономика конкурентоспособна в глобален план, трябва да създадем стимули за иновациите и бизнеса“, подчерта президентът. Румен Радев изрази подкрепата си за усилията на Европейското патентно ведомство да изгради приобщаваща и гъвкава система, насочена преимуществено към малките и средни предприятия и учените, така че техните изобретения да могат да бъдат по-видими чрез системата на патентите. „Българските университети, които са в сърцевината на науката и образованието, трябва да бъдат признати като активни и надеждни партньори на Европейското патентно ведомство“, посочи още държавният глава.

Президентът Радев подчерта амбициите на България активно да участва в развитието на Европейската патентна система и единния пазар на технологии и иновации. Тази година в България беше създаден Център за интелектуална собственост и технологичен трансфер в партньорство с Патентното ведомство в България и Европейското патентно ведомство, който има за цел насърчаването на трансфера на технологии и обмена на знание и заздравяването на връзката между науката и бизнеса. Румен Радев открои и признанието, което българските учени получават чрез вписването на техните изобретения в Златната книга на Патентното ведомство по време на годишната церемония, която се провежда в президентската институция.

Като важна стъпка в регионалното сътрудничество в Източна Европа, държавният глава подчерта значението на цифровите технологии и иновациите. В рамките на българското домакинство на инициативата „Три морета“, насочена към повишаването на регионалната транспортна, енергийна и дигитална свързаност, страната ни изведе като приоритет на бъдещето – свързаността в областта на иновациите и научните изследвания. В резултат на инициативата на страната ни беше създаден и иновационен фонд, който да отговори на нарастващата нужда от инвестиции в наука, да намали разходите за изследвания в рамките на отделните държави и да допринесе за промяната на иновационния климат в целия регион.

Държавният глава Румен Радев участва в тържественото събитие в Мюнхен по покана на председателя на Европейското патентно ведомство Антонио Кампиньош. Двамата ще проведат среща, на която ще бъдат обсъдени възможностите за последващо разширяване на партньорството на страната ни с Европейското патентно ведомство в областта на интелектуалната собственост, насочено към укрепване на свързаността между науката, образованието, технологиите и иновациите в България.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!