Румен Радев: Очаквам от правителството и ЦИК да организират честни избори

Румен Радев: Очаквам от правителството и ЦИК да организират честни избори
„Имах сериозен разговор с г-н Главчев по време на назначаването му и честните избори са водещ критерий за работата на служебния кабинет.

Очаквам правителството и ЦИК да организират честни избори, в това число и пресичане на купения и корпоративен вот.“

Това коментира президентът Румен Радев пред журналисти след водосвета на бойните знамена за Гергьовден.

„Войската ни винаги е била стожер на държавността и на народа ни в най-тежки изпитания. Българите отдават заслужена почит на своите воини“, каза Радев по повод Деня на българската армия, цитиран от БНТ.

„Напоследък някак си започнахме да свикваме с честата смяна на правителства и парламенти, но в днешното време на криза, войни и несигурност не можем да си позволим да свикнем с неглижирането на българската армия, където процесът е по модернизация и грижа за личния състав все още се движат твърде трудно.

Помните, че ми отне свикването на няколко последователни консултативни съвета за национална сигурност, за да се задвижи процесът по модернизация. На настоящия парламент му отне почти година, за да приеме разработената от служебното правителство на г-н Донев инвестиционна програма за модернизация. А аз отдавна апелирам не за спешни, а за аварийни мерки“, критикува Радев.

Но поздрави Народното събрание, че е взело решение за повишаване на заплатите в армията, но определи мярката като закъсняла и недостатъчна.

„Необходим е цялостен пакет от мерки за връщане на привлекателността на военната професия. Промените в средата за сигурност налагат да повишаваме разходите за отбрана и 2 процента вече не са достатъчни. Повечето натовски държави вече се ориентират към разходи от над 2 процента“, посочи Радев.

Трябва да има много по-голяма гъвкавост и адаптивност в отбранителната политика и изразходването на ресурсите, смята той.

„Хората трябва да виждат в Българската армия надеждна сигурност в рамките на колективната отбрана“.

Бързото законодателство не винаги води до желания резултат – така президентът коментира промените в Закона за хазарта.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!