Румен Радев: Сега не е време за малодушие и за тесни партийни сметки (видео)

Румен Радев: Сега не е време за малодушие и за тесни партийни сметки (видео)
Президентът Румен Радев заяви пред журналисти в Малта, че ще предостави на парламентарно представените партии всички условия по Конституция, така че да има време за диалог и разговори за формиране на стабилно мнозинство.

България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство, което да преведе страната през идващата зима. Изключително важно е партиите да намерят общ език, добави държавният глава в първия си коментар след публикуването на официалните резултати от изборите.

България след изборите

Държавният глава изтъкна, че резултатът от изборите не дава възможност за лесно формиране на коалиция, но хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси.

Следващата седмица, след разговори с партиите, Радев ще обяви кога ще свика 48-ото Народно събрание.

„Сега не е време за малодушие и за тесни партийни сметки. България има нужда от работещ парламент, защото върху него се крепи конституционният ни модел на управление. Време е да се поеме отговорност и за политическа смелост.“, категоричен бе Радев.

Той изтъкна, че резултатът от изборите не дава възможност за лесно формиране на коалиция, но хората очакват диалог, разбирателство, разум и намиране на общи решения и интереси, защото България има нужда от работещ парламент и устойчиво правителство.

„По-тревожното е издигането на нови червени линии след изборите. Търсенето на всевъзможни причини за отказ от коалициите издава страха на партиите да поемат управлението през зимата. Затова да ги успокоя, че не е чак толкова страшно, защото служебното правителство е изградило стабилна основна, на база на която следващото правителство би могло да изведе страната през зимата без основни затруднения.“, увери президентът.

България и Шенген 

Ние и Румъния не можем да бъдем държани извън Шенген, след като сме покрили всички технически критерии, каза още президентът Радев. Затова, че някой непрекъснато си измисля някакви критерии, добави той.

Не може България да проявява солидарност и да влага огромни ресурси за опазване на границата, и да срещаме неразбиране по темата и българите да стоят по опашки по КПП-тата на европейските държави. Няма да се примирим, не сме втора категория граждани на ЕС, категоричен е държавният глава.

Той даде пример и изрази задоволство от единната позиция на българските евродепутати по темата.

България и войната в Украйна

Радев напомни, че в условията на безпрецедентна криза по света, на тежки енергийни, икономически и социални кризи, ключът към нашето бъдеще е в диалога и солидарността.

„В тези тежки дни имаме нужда от обединена Европа. Обединена Европа не може да остане безразлична към войната на Русия срещу Украйна, защото нейната ескалация е най-голямата заплаха за мира на континента след Втората световна война.

Вторичните ефекти на войната се усещат и общата политика за европейска отбрана ще е във фокуса на всяка следваща лидерска среща“, каза президентът.

Работата на служебния кабинет

Президентът Радев изрази задоволство от работата на служебното правителство, каза също така, че към страната ни има засилен инвеститорски интерес – всеки ден в министерствата имало делегации от фондове и други потенциални инвеститори. Държавният глава открои свършеното по новата газова връзка с Гърция, доставките на природен газ; каза, че се работи по държавния бюджет за 2023 г.

Президентът Радев пристигна вчера в малтийската столица Валета за срещата на върха на държавните глави от групата „Арайолуш“.

Днес българският държавен глава ще представлява страната ни на първата среща на върха във формат „Европейска политическа общност“ в Прага, а утре – в неформалното заседание на Европейския съвет в столицата на Чешката република. Главна тема ще са последиците от войната в Украйна, особено в енергийната област. Ще се обсъжда и поредният пакет санкции срещу Русия.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!