Румен Радев: Шенген и еврозоната няма да се постигнат със срещи, а с икономически инструменти

Румен Радев: Шенген и еврозоната няма да се постигнат със срещи, а с икономически инструменти
Българската икономика продължава да бъде заложник на демографията, тежки, регионални, икономически, социални дисбаланси, липса на свързаност – вътре в страната и с нашите съседи, качество на образованието и липса на достатъчно работна ръка.

Членството в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) е преди всичко средство за постигане на най-важната цел – българите да живеят сигурно и по-добре утре, отколкото днес.

Това каза държавният глава Румен Радев на форума на списание The Economist The World Ahead 2024 в София.

По думите му най-важното е да има яснота в целите и приоритетите, които се поставят. Напоследък политическото пространство е заето с говорене, че стратегическите национални цели са членството в Шенген, еврозоната, ОИСР, коментира Радев.

По думите му тяхното постигане няма да стане със срещи, а с устойчиви, социални и икономически инструменти.

Държавният глава отбеляза, че е много важно да има приемственост в политиката – там където има успех да бъде развиван, а там където има дефицити да бъдат запълнени.

Защото предизвикателствата в глобален план няма да намалеят, всички знаем какво ни очаква тази година- европейски избори, национални избори в редица държави, избори за президент в САЩ, войната в Украйна, новите кризи в Близкия изток, нестихващото напрежение в Далечния изток, изброи Радев.

Ако погледнем къде стои България на този динамичен пейзаж, трябва да си даваме преди всичко сметка за предизвикателствата, които стоят пред нас, добави той.

Държавният глава отбеляза, че България е отворена икономика и е част от европейското и глобално икономическо пространство и то във време на невиждани икономически, политически и социални промени в глобален план, и то в една много сложна среда за сигурност.

Румен Радев подчерта, че предвидимостта е изключително важен фактор, когато говорим за успешен бизнес и инвестиции.

Не мога да скрия своето задоволство от ръста, който бележи българският бизнес, изтъкна Радев. Той отбеляза, че се среща с представители на българския бизнес и посещава различни предприятия. Развиват се нови, все по-иновативни високотехнологични предприятия и даващи висока добавена стойност. България става все по-индустриализирана държава. Развива се зелена и кръгова икономика, добави президентът. Той подчерта, че има ръст в корпоративната социална отговорност и дуалното обучение.

Радев отбеляза, че Тракия икономическа зона наистина се е утвърдила като регионален лидер и образец на модела за успешно сътрудничество на бизнес, местна власт, образование. По думите му българският бизнес е показал, че в една сложна обстановка може да бъде гъвкав.

Президентът отбеляза и ролята на служебното правителство. То тръгна с летящ старт и нямаше никакъв друг избор, защото трябваше да решава заварени много кризи, посочи той. По думите му имено това го е мобилизирало, както и задачите, които са стояли пред него като овладяване на кризите, инфлацията, доходите, сигурността на гражданите и на държавата, задълбочаване на нашата европейска интеграция. Само за 10 месеца се поставиха едни солидни основи за икономическо развитие, посочи Радев.

По думите му България все още се нарежда на предпоследно място в ЕС по внедряване на дигитализацията и иновациите в икономиката и в обществения живот.

Къде искаме да се видим на световната и европейска иновационна карта и на инвестиционната карта на Европа, попита Радев и добави, че трябва да имаме ясни измерители. Ако искаме страната ни да бъде по-добра, ние трябва да намерим такива показатели, които да позволяват обективно да измерим нашето състояние и тогава да чертаем реалистични стратегии, отбеляза Радев.

Той даде пример с глобалния пример за корупция на Transparency International, световният индекс за свобода на медиите, условията за правене на бизнес, класацията на Световната банка. Всеки един пункт нагоре или надолу може да означава милиарди инвестиции, плюс или минус за България, каза Радев и попита защо не си поставим за цел да влезем в топ 25 на тези класации. По думите му ако успеем да го постигнем вниманието и доверието към България ще бъдат много по-големи.

Структурата на инвестициите, които правят българите като граждани, като бизнес. Трябва да има друга структура, ако искаме да имаме една много по-конкурентноспособна икономика, посочи Радев.

Именно институциите са ключът към конкурентноспособност и високо качество на живот. И те правят разликата между държавите, когато говорим за просперитет, успех, защото институциите могат да дадат независима съдебна система, свобода на медиите, свобода на бизнеса, защита на бизнеса и на собствеността и могат да направят средата за бизнеса наистина добра и най-вече средата за развитие на всеки гражданин на тази страна да отговаря на неговите цели, стремежи и възможности, коментира Радев.

Според него 2024 г. ще бъде година на адаптация на България и българската икономиката към голямата геополитическа динамика и най-вече оползотворяване на нашите конкурентни предимства и възможности. Радев изтъкна, че страната ни има конкурентни предимства в много области.

По думите на президента голямата задача остава талантът на нашите млади хора. Според него предизвикателството е как да трансформираме този капитал в иновативна икономика.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!