Румънският премиер заплаши президента с Конституционния съд

Румънският премиер Виорика Данчила заплаши в събота президента Клаус Йоханис с Конституционния съд заради атаките му срещу правителството и отказа му да одобри новите министерски назначения, предават AFP и „Фокус“.

„Ще търсим справедливост“, заяви премиерът Виорика Данчила на партийна среща в Констанца.

„Лесно е да се етикетират хората – но трябва да имате доказателства. Никога не съм попаднала в корупционен скандал. И ако министрите не бъдат одобрени, ще отидем в Конституционния съд.“

След като младшият коалиционен партньор напусна правителството, Данчила иска да замени техните министри с членове на нейната собствена партия преди вота на доверие в парламента.

Президентът Йоханис, който ще се яви на избори след три месеца, обвини социалдемократите на Данчила, както и АЛДЕ, че се отнасят неуважително към избирателите, „което не трябва да учудва никого“.

„Напротив, това е логичният резултат от две години и половина на хаотично, некомпетентно и корумпирано управление.“

Предстои Йоханис да обсъди развитието на ситуацията с Данчила по телефона в понеделник.

Освен че претърпяха поражение на европейските избори по-рано тази година, социалдемократите бяха тежко засегнати от присъдата за три и половина години затвор за бившия лидер на партията Ливиу Драгня за корупция.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!