Румънците ще могат да се ваксинират и в автомобила си

Капацитетът за ваксинация в Румъния ще достигне 120 000 души на ден чрез създаването на ваксинационни центрове тип драйв-тру, където хората ще могат да получат имунизация в автомобила си, съобщи премиерът Флорин Къцу, цитиран от сайтът Зиаре.

Той посочи, че в тези центрове ще се използват ваксините на Пфайзер. Премиерът отбеляза, че редица ваксинационни центрове в страната, използващи препарата на АстраЗенека, ще преминат към този на Пфайзер.

„Бих искал да ви съобщя, че започваме да имаме точните дози. Ще превърнем редица центрове на АстраЗенека в центрове на Пфайзер и ще позволим на икономическите оператори да организират ваксинационни центрове, където ще им доставим ваксина в зависимост от зоната“, посочи Къцу.

Голям брой румънци се отказаха от предварително планирана ваксинация със серума на АстраЗенека, след като възникнаха опасения за безопасността на ваксината, които доведоха до спад на доверието в нея. За разлика от други страни, Румъния не е въвела възрастови органичния за използването на тази ваксина.

„Стигахме до капацитет от 115 000 дози на ден, ще стигнем на 20 април до капацитет 120 000 дози на ден. Имаме центрове за ваксинация (…) Ако искаме нормален живот, това е единственото решение: да се ваксинираме“, подчерта премиерът по време на посещение във ваксинационен център в град Клуж.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!