Русия и Турция консултират доставките на изтребители Су-57 и Су-35

Турция все още не се е обърнала към Русия с официално искане за закупуване на изтребители Су-57, но съответните консултации вече са започнали. Това заяви Дмитрий Шугаев, ръководител на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество, предават TACC и Агенция „Фокус“.

„Все още няма заявления за Су-57 и в тази връзка да се говори за някакъв вид преговори за договор е преждевременно“, подчерта Шугаев пред репортери. В същото време той отбеляза, че „започват консултации по отношение на Су-35 и като допълнителна тема – за Су-57″.

Дискусията по отношение на възможността Турция да обмисли закупуването на руски изтребители се засили след визита на държавния й глава Реджеп Тайип Ердоган в Москва на 27 август. По време на посещение на авиокосмическото шоу МАКС-2019, заедно с руския лидер Владимир Путин, Ердоган прояви интерес към бойните самолети на Москва.

На 17 юли говорителят на Белия дом в писмено изявление подчерта, че решението на Турция да придобие руската система за ПВО С-400 прави невъзможно участието й в програмата за създаване на американски изтребители F-35 от пето поколение. Анкара планираше да закупи 100 самолета и да произвежда част от оборудването за тях, припомня агенцията.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!