Русия критикува удари на САЩ в Сирия

Въздушният удар на САЩ, нанесен вчера по сирийската провинция Идлиб, е причинил много жертви и разрушения, съобщи днес министерството на отбраната в Москва, цитирано от ТАСС и Ройтерс.

Ведомството подчертава, че ударът, нанесен в район между населените места Маарет Мисрин и Кафер Хая, е в разрез с договореностите и застрашава примирието. Той е нанесен в зоната за деескалация и за него не са били уведомени предварително руската и турската страна, изтъква министерството. То заявява, че сирийската правителствена армия продължава и тази сутрин да спазва обявеното едностранно от нея примирие в Идлиб.

Вчера Централното командване на въоръжените сили на САЩ (Сентком) съобщи, че е атакуван от въздуха команден пункт на Ал Кайда в Идлиб, съобщи БТА, цитирайки АП. Тази първа такава атака на САЩ в Сирия от юли насам е срещу сили, „отговорни за заплахи срещу граждани на САЩ, наши партньори и невинни цивилни“, се казва в съобщението. „Премахването на този обект допълнително ще намали техните възможности да извършват в бъдеще атаки и да дестабилизират района“, каза говорителят на Сентком подполковник Ърл Брайн.

Базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права бе съобщил преди това, че при ракетна атака срещу събрание на въоръжени лица в Идлиб са убити най-малко 40 от тях.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!