Руската служба за сигурност публикува видео на ареста на украинския консул

Консулът от Генералното консулство на Украйна в Санкт Петербург Олександър Сосонюк се е интересувал от бази данни на руски граждани и от сведения за наказателни дела. Видеозапис от ареста му и оперативните действия на Федералната служба за сигурност (ФСС) бе разпространен днес от нейния пресофис, предаде ТАСС.

„Той идваше на базара, където работя като продавач на телефони и таблети. Мъжът търсеше бази данни на граждани на Руската федерация. Интересуваха го адресни регистрации, регистрационни номера на автомобили, базата на ФСС и базата с наказателни дела“, е казал при разпит един свидетел. По думите му това е ставало от 17 до 19 март.

Според видеото Сосонюк е бил задържан в кафене, когато е получавал електронно устройство. „Вие сте задържан за противоправни действия, които се наричат шпионаж, за събиране на данни от закрит характер“, казва пред дипломата агент от ФСС.

По-рано днес от пресофиса на руската служба за сигурност съобщиха, че украинският консул е бил задържан на 16 април в Санкт Петербург на местопрестъплението, докато е получавал информация от закрит характер – бази данни на правохранителните органи и на ФСС.

След това от руското външно министерство обявиха, че на Олександър Сосонюк е наредено да напусне територията на Русия до 72 часа.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!