Руският бизнесмен Николай Глушков е бил удушен през 2018 г. в Лондон

Руският бизнесмен Николай Глушков, открит мъртъв през 2018 г., е бил удушен в дома си в Югозападен Лондон от неизвестно лице. Това гласи заключението на британски съдебен лекар, съобщи Би Би Си, цитирана от Ройтерс и БТА.

Глушков бяга от Русия, след като е обвинен в измама, докато е заместник-директор на авиокомпанията „Аерофлот“, и през 2010 г. получава политическо убежище във Великобритания.

Висшият съдебен лекар Чиниере Иняма заключи, че Глушков е бил убит.

В съдебно резюме на патологичен доклад се казва, че нараняванията „може да съответстват на придържане на врата, приложено отзад, а извършителят да е бил зад жертвата“.

Британската полиция призова за предоставяне на информация в рамките на разследване за убийство и заяви, че се опитва да проследи черна кола, видяна около дома на руснака, която така и не била проследена.

„Това разследване още от самото начало е изключително сложно и е сериозно предизвикателство“, заяви Ричард Смит, ръководител на командването на отдела на лондонската полиция за борба с тероризма. „Служителите взеха стотици показания и събраха голямо количество доказателствен материал, но засега не са извършени никакви арести“, каза той в полицейско комюнике.

Оглавяваният от Смит антитерористичен отдел води разследването на смъртта на Глушков. Руският бизнесмен бе открит мъртъв в дома си в Лондон през март 2018 г. малко след опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри, макар че разследващите казаха, че няма нищо, което да свързва двете събития.

Глушков е бил сътрудник на покойния руски магнат Борис Березовски, който през март 2013 г. беше открит мъртъв със завързан около врата си шал в банята на луксозно имение западно от Лондон.

Семейството на Березовски изрази предположение, че той може да е бил убит от врагове от Русия. Британската полиция и и съдебни експерти констатираха, че става дума за самоубийство, макар че през 2014 г. британски съдия постанови „отворена присъда“ за смъртта на Березовски с мотива, че не може да бъде сигурен дали руснакът се е самоубил или е станал жертва на престъпление.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!