Руски историк: Българите наглеят, да ограничим чартърите за България!

В ефира на радиостанция „Говорит Москва“ доцентът от катедрата за чуждестранна регионалистика и външна политика на Руския държавен хуманитарен университет (РГГУ) Вадим Трухачов призова да се намали броя на полетите от Русия до нашата страна.

Повод за критиката бе изявлението на Министерството на външните работи за изложбата на Руското посолство в София по повод 75-годишнината от освобождението на Европа от нацизма, предава „Фокус“.

„Бих ограничил броя на чартърните полети в България заради държанието им. Това трябва да им подейства отрезвяващо. Българите наглеят заради това, че не им отговоряме. Отговорът трябва да бъде под формата на временно ограничение. Трябва с помощта на подобни изложби да се просвещава населението. България е била съюзница на Хитлер и именно това е причината Червената армия да отиде там,“ коментира историкът.

Според Тухачов, България иска да угоди на западните си партньори.

„България много иска да се прояви пред Европейския съюз и НАТО. Православните българи, които пишат на кирилица, трябва да се показват като още по-големи русофоби и от поляците. България в продължение на много години показва черна неблагодарност към руския народ, който й помогна да се освободи от 500-годишно османско владичество. Според мен, близките отношения с България са огромна грешка,“ заявява историкът.

С евентуалното ограничаване на чартърните полети ще се намали и броят на руските туристи, посещаващи България. По последни данни това лято те са намалели с около 6%, коментират икономисти.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!