Сарийски: Сред основните проблеми на българската икономика, а и в света, е нарастване на дълговете

Сарийски: Сред основните проблеми на българската икономика, а и в света, е нарастване на дълговете
2023 година бе годината на подготовка – от един период, който не беше особено добър, към друг, който ще бъде значително по-лош.

Защото, ако погледнем големите течения в икономиката, не можем да видим никъде поле за оптимизъм.

Това коментира пред Радио „Фокус“ икономистът доц. Григор Сарийски.

По думите му един от основните проблеми не само на българската икономика, а изобщо в света е нарастването на дълговете, и по-точно нарастването на разходите за тяхното обслужване:

„В резултат от увеличението на основните лихви на централните банки, разходите за лихви общо надхвърлиха бюджета за отбрана на Съединените американски щати, аналогична тенденция върви в Европа, просто с известно закъснение.

Така че оценката на повечето икономисти, в т.ч. и на икономисти от Международния валутен фонд е, че натрупването на все по-големи и по-големи дългове ще доведе света до една дългова криза, с която ще бъде много трудно да се справим с традиционните мерки.

И от тук насетне, очакванията са за последващо намаляване на лихвите, т.е. това означава връщане на инфлацията, това означава и потапяне в същия онзи хаос, от който така старателно се опитахме да избягаме. Вече голяма част от хората, от икономистите, смятат, че сме вече избягали, но всъщност не – това е отлагане, но не и окончателно решаване на проблема“, отбеляза Сарийски.

Той подчерта, че безработицата е започнала постепенно да се увеличава и според него има фундамент, който ще подкрепи тази тенденция:

„Защото виждаме намаляването на националното производство, виждаме потъването на някои от нашите основни търговски партньори в рецесия.

Германия вече преживя една техническа рецесия, но се е запътила към втора рецесия, което означава ограничаване на бизнеса, ограничаване на работните места, затруднения с изплащането на заплатите или най-малкото затруднение с поддържането, с догонването на темпа на инфлация.

И това означава, че хората ще трябва да работят още повече, за да могат някак да свързват двата края. В този смисъл, независимо какво е желанието на хората, действителността ще бъде съвсем различна от това, което ние искаме. И между другото, това е една тенденция, която се разпростира изобщо в света към ограничаването на икономическата активност“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!