Сашко от Перник аплодира спасителите си при награждаването им в МВР (снимки)

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев награди полицаи, представители на Планинската спасителна служба и граждани от Клуб по парапланеризъм, участвали в намирането на изчезналия Сашко от Перник. Момчето и баща му участваха в церемонията и аплодираха спасителите.

Сашко беше хванат за ръка от вътрешния министър и от баща си. Детето не спираше да се усмихва, подскачаше и поглеждаше ту към баща си, ту към Демерджиев.

Вижте снимки >>

Момчето изчезна на 11 ноември в гората над Профилакториума по време на разходка с баща си. Полиция, планински спасители, водолази и над 9000 доброволци от цялата страна се включиха в безпрецедентното издирване на Сашко. Почти обезверени, че момчето може да е живо, на деветия ден доброволци от клуба по парапланеризъм го откриха в дере – мокър, премръзнал, изтощен, но жив.

„Един от най-хубавите мигове, които изживях, е да мога да го държа за ръката днес и да го сваля по стълбите на министерството. Беше плод на работата на много хора. Изключителен пример, как обединени, желаещи да помогнат на едно момченце и баща му, успяхме да се поздравим с най-важното, да го намерим жив и здрав, днес да е с нас“, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Снимка: Bulphoto

Александър Цветанов, бащата на Сашко, благодари пред медиите на спасителите. По думите му те са показали, че „българският дух е жив“, както и съпричастността, и състраданието.

Снимка: Bulphoto

Главният секретар на МВР Петър Тодоров обясни, че след този случай е изготвен анализ и ще се подобри алгоритъма за търсене на деца.

Снимка: БТА

Наградени бяха директорът на ОДМВР-Перник, началници на районни управления в Перник и Радомир, както и редови полицаи от криминална полиция и охранителна полиция. Награда получиха още представители на отрядите на Планинската спасителна служба от Банско, Разлог, Добринище, Благоевград, Дупница, Самоков, София, Кюстендил и Троян.

Снимка: Bulphoto

Наградени бяха и най-активните доброволци, търсили детето. Първи награди взеха Веселин Георгиев и Милко Михалков от клуба по делтапланеризъм в Перник, които намериха детето. Заедно с тях бяха отличени множество планински спасители и други.

Снимка: БТА

Награда получиха още представители на отрядите на Планинската спасителна служба от Банско, Разлог, Добринище, Благоевград, Дупница, Самоков, София, Кюстендил и Троян.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!