FacebookBulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian

САЩ се канят да санкционират корумпирани български властимащи

Американският посланик в България Н. Пр. Херо Мустафа заяви, че започва усилена работа за засилване върховенството на закона, насърчаване независимостта на съда и борба с корупцията в страната. В тези усилия ще бъдат включени новият съветник от Департамента по правосъдие, който ще пристигне в София само след няколко дни, държавните органи и гражданският сектор.

Това посланик Мустафа каза по време на първата си публична лекция от стъпването ѝ в длъжност на тема „Отношенията САЩ – България: Следващите 30 години“, организирана от Атлантическия клуб в България.

Херо Мустафа: България и САЩ влизат в нов етап на отношения след срещата Борисов-Тръмп

В изказването си Херо Мустафа акцентира на темата за засилване на демокрацията и върховенството на закона. Когато хората имат вяра в своите институции, България ще достигне своя потенциал, категорична бе посланикът.

За справяне с корупцията ще бъде предприет многостранен подход, включително и чрез прилагането на по-твърди мерки, закани се посланик Мустафа.

„Една такава мярка се предвижда в раздел 7031(с) от разпоредбата за противодействие на клептокрацията и права на човека, включена в годишния закон за разпределение на бюджета на Държавния департамент.

С това законодателство се подкрепят усилията на САЩ за борба с корупцията в световен мащаб, което пряко засяга интересите на външната политика, икономическата и националната сигурност на Съединените щати и на партньорските ни държави“, обясни Херо Мустафа, цитирана от „Фокус“.

По нейните думи, за тази цел ще се използват инструменти, „които имат зъби“ – за такива например посланикът посочи този раздел 7031C. Съгласно американското законодателство: „в случаи, когато държавният секретар разполага с достоверна информация, че чуждестранните служители са били замесени в значителна корупция или грубо нарушение на правата на човека, тези лица и членовете на техните семейства не могат да влизат в Съединените щати“. За такива могат да се смятат всякакви официални лица – държавни служители, депутати, висши магистрати и др.

„Подобни твърди мерки ще бъдат в полза на България в дългосрочен план, тъй като стриктното придържане към върховенството на закона е неразривно свързано с политическото и икономическото процъфтяване на България“, каза още посланик Мустафа, цитирана и от Дойче веле.

Американският посланик обърна внимание и на медийната среда и свободата на словото, като подчерта, че всяка силна демокрация трябва неотклонно да брани медийната свобода и да уважава гласа на малцинството.

По думите на Херо Мустафа само когато се чуят всички гласове и когато гражданите вярват на своето правителство и на държавните институции, България може да достигне своя пълен потенциал. Страната ни ще получи подкрепа от САЩ в посока на насърчаване на свободното и прозрачно медийно пространство, както и с насока закрила на човешките права.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София