Светият синод излъчи тримата кандидати за патриарх: Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

Светият синод излъчи тримата кандидати за патриарх: Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински
Светият синод обявява имената на тримата избрани кандидати за патриарх на Българската православна църква. Това са Григорий Врачански – с 11 гласа , Гавриил Ловчански – с 9 гласа и Даниил Видински – с 9 гласа, съобщава БНТ.

„Светият Синод в пълен състав съгласно протокол номер 11 излъчи като достойни кандидати за патриаршеския престол Григорий Врачански – с 11 гласа , Гавриил Ловчански – с 9 гласа и Даниил Видински – с 9 гласа“, заяви говорителят на Светия Синод Старозагорски митрополит Киприан.

Девет от митрополитите имат право да бъдат избрани за патриарх според Устава на БПЦ. Те са навършили 50 години и имат пет години служение на поста.

Светият синод ще определи кандидатите за патриарх – какви са изискванията?

Това са митрополитите Йосиф, Григорий Великотърновски, Игнатий, Гавриил, Николай, Йоан, Наум, Григорий Врачански и Даниил.

Изискванията, на които трябваше да отговарят кандидатите са:

„Те трябва да имат 50-годишна възраст, поне 5-годишно митрополитско служение и праведен начин на живот. Тези трима, които съберат две трети от гласовете на общо 14 митрополита, ще бъдат представени на патриаршеския събор следващата седмица“, посочи старозагорският митрополит Киприан.

Митрополит Антоний преди заседанието на Синода: Надяваме се изборът да протече в атмосфера на братолюбие
Малко след кончината на патриарх Неофит митрополит Николай заяви, че не иска да бъде издиган за поста, а тази сутрин и митрополит Йосиф каза, че ще си направи отвод.

Кой е митрополит Григорий Врачански

Врачанският митрополит Григорий е роден със светското име Красимир Маринов Цветков през 1970 г. в Ботевград. Средното си образование придобива в Природоматематическата гимназия в града.

Приема монашески постриг през 1996 г. в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ от приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На следващия ден е ръкоположен за йеродякон, а през следващата година – за йеромонах.

По-късно се дипломира в Богословския факултет на Атинския университет „Каподистрия“. 2007 г. е назначен за протосингел на Софийска митрополия.

В 2011 г. е назначен за игумен на Троянския манастир, а през 2014 г. е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На 12 март 2017 г. след провеждането на канонически избор с пълно единодушие Григорий е избран за Врачански митрополит.

След смъртта на патриарх Неофит на 13 март 2023 година Светият синод избра Врачанския митрополит за свой наместник-председател. Решението бе взето с единодушие.

Кой е митрополит Гавриил Ловчански

Светското име на митрополит Гавриил е Цветан Методиев Динев. Той е роден е на 16. 07. 1950 г. в гр. София. От 1953 г. до 1966 г. семейството му живее в Чехословакия, където той завършва и основното си образование. След завръщането си в България и завършване на гимназия, през есента на 1969 г. е приет за студент във Висшия инженерно-строителен институт в София, който завършва през 1973 г. По време на своето следване там той се запознава и контактува с блаженопочиналия Левкийски епископ Партений, който става и негов изповедник.

Едновременно с това от 1972 г. редовно посещава клисурския манастир „Св. Петка“ край гр. Банкя, където се привързва духовно към изтъкнатата руска подвижница на благочестието схиигумения монахиня Мария, която впоследствие става и негова духовна наставница. През 1973 г. се премества да живее постоянно в манастира, където изпълнява различни послушания в помощ на монахините. Там на 27. 12. 1979 г. е постриган в монашество с името Гавриил от Левкийския епископ Партений – викарий на Софийския митрополит, който на „Възнесение Христово“, 1980 г. го ръкополага и в йеродяконски чин. На празника „Свети Дух“ същата година е ръкоположен за йеромонах и е назначен за игумен на манастира „Св. Петка“. През 1984 г. завършва задочно Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

От есента на същата година до 1986 г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия, където работи под научното ръководство на Волоколамския и Юриевски митрополит проф. Питирим. С благословението на Св. Синод на БПЦ на 24. 05. 1986 г. в Българското църковно подворие „Св. св. Кирил и Методий“ в Москва той е възведен в архимандритско достойнство от Минския и Белоруски митрополит Филарет. Завършва специализацията си през 1986 г. като защитава дисертация на тема: „Характерни черти на подвига на руските подвижници на благочестието през 19 в.“, за която получава научното звание – Доктор на Богословието.

От септември 1986 г. архимандрит Гавриил е назначен за предстоятел на Българското църковно подворие при Московската патриаршия, какъвто остава до 1991 г. През този период е извършен ремонт на подворието, построени са нова сграда и параклис, реставрирани са всички храмови икони. Награждаван е два пъти с църковни отличия от приснопаметния Московски и на цяла Русия патриарх Пимен. По време на неговия престой в подворието е извършена и официалната визита на Българския патриарх Максим в Москва по повод 1000 -годишнината от покръстването на руския народ и 45-годишнината от откриването на Българското църковно подворие в Москва. След завръщането си в България, от 1991 г. до м. октомври 1998 г. архим. Гавриил е протосингел на Софийска митрополия, а заедно с това от 1994 г. изпълнява и длъжността игумен на клисурския манастир „Св. Петка“ край гр. Банкя. През време на служението си в София като архимандрит и епископ той се изявява като ревностен защитник на каузата на каноничната Българска православна църква – против разколническите действия на т. нар. „алтернативен синод“. На 19. 10. 1998 г. в Рилската св. обител е хиротонисан в епископски сан с титлата „Макариополски“ и е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 21. 01. и 28. 01. 2001 г. е съответно избран и канонически утвърден за Ловчански митрополит.

През 2007 г. митрополит Гавриил става Ръководител на Работната група по въпросите на религиозното образование при Св. Синод. От 2009 г. насам той оглавява Върховния църковен съвет при Св. Синод. През 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП.

На 08 февруари 2012 г. Ловчанският митрополит Гавриил е удостоен със званието „почетен член“ на българската Камара на инженерите в инвестиционното проектиране.

Кой е митрополит Даниил Видински

Видинският митрополит Даниил – Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2 март 1972 г. в град Смолян.

Завършва основно и средно образование в родния си град.

През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. вмчк Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 07 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

На 21.07.2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27.11. същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах.

На 01.06.2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 20.01.2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15.06.2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато е канонично избран за Видински митрополит от Св. Синод


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!