Свиленски: Главчев е ярка фигура на ГЕРБ – няма да загърби Борисов, който го постави там

Свиленски: Главчев е ярка фигура на ГЕРБ – няма да загърби Борисов, който го постави там
Призоваваме партиите да следят за честността на вота – този кабинет няма да гарантира това

Юмрукът, зад който застанахме всички през 2020 г., за да борим модела „Борисов” – днес го бетонира във властта

„Кандидатурата на Димитър Главчев не ни изненадва, тъй като знаехме, че следващ служебен кабинет, направен по тази Конституция, ще бъде предложен и написан от Бойко Борисов, след като ПП-ДБ успяха да го изперат и да го върнат на бял кон в българската политика. Това, което ни изненадва е, че българският президент го бетонира в изпълнителната власт, като му даде възможността да подреди следващия служебен кабинет”.

Това заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по NOVA News.

„Проблемът е, че този юмрук от 2020 г., зад който застанахме всички – да борим модела „Борисов”, днес този същият юмрук бетонира Борисов във властта”, подчерта той.

В разговора за избора на президента Радев за служебен премиер, обусловен от промените в Конституцията, Свиленски каза още: „Знаете, че БСП тази Конституция не сме я подкрепили, тези промени си ги поръчаха ПП-ДБ, ГЕРБ им ги осъществи с гласуването. И ако си спомняте консултациите на ПП-ДБ с президента, той им каза, че ще получат кабинет, който ще ги разочарова. Ето – получиха го.”

Социалистът бе категоричен, че Димитър Главчев е ярка политическа фигура.

„Ако Георги Свиленски утре го предложат за нещо и кажат, че не е от БСП, ще е толкова колкото Димитър Главчев не е от ГЕРБ”, посочи той и добави: „Димитър Главчев беше председателят на Народното събрание от ГЕРБ, който изгони председателят на опозицията – на БСП, от пленарна зала. Който и да обяснява, че е надпартиен, че ще загърби политическите си пристрастия – няма как да се повярва”.

„Ние считаме, че в служебен кабинет политическите партии не трябва да се намесват. Защото, ако наистина ако бъде сформиран независим кабинет, той трябва да проведе единствено честни избори. За което обаче се съмняваме. И призоваваме всички партии да се мобилизират и следят за честността на вота. Защото с такъв министър-председател и с такъв кабинет, какъвто очакваме да получим, не ни гарантират с нищо честността на вота“, посочи Георги Свиленски.

Зам.-председателят на групата на БСП в парламента обърна внимание, че в Конституцията е записано какво трябва да прави един служебен кабинет и какво не трябва да прави, като даде за пример кабинетът, съставен от президента Радев:“ Той въобще не мислеше за гражданите, а за собственото си съществуване и благосъстояние. Спомняте ли си договора с „Боташ” и каква щета нанесе той на българската енергетика? С това ли трябва да се занимава един служебен кабинет – дългосрочни договори за 35 години напред? Или с продажби на държавни имоти? Или с уволнения в държавната администрация? Това са нещата, които не трябва да прави един служебен кабинет и заради които ПП-ДБ и ГЕРБ промениха Конституцията.”

В отговор на реплика на водещия за участието на БСП в управление на кабинета „Петков”, Свиленски бе категоричен: „Когато БСП участваха във властта, българите разбраха, че социалистическата партия, лявата партия в България, участва във властта – по доходите, по цените, по икономиката, по индустрията. България беше изведена на водещо място в ЕС и света по развитие на индустрия и икономика, доходите на българите бяха повишени, пенсиите на българските пенсионери бяха повишени. Паметникът на Съветската армия не беше съборен. Тагарев не беше министър, един от трудните разговори и преговори, но не беше министър. Кирил Петков не беше предложен за втори мандат премиер, защото изгони неправомерно дипломати. Това е, когато БСП участва във властта. Когато не участва във властта – получиха всичко останало.“

Според Георги Свиленски създалото се движение „Бузлуджанци” е застрашаващо дотолкова, доколкото се използва по студиата, за да ерозира подкрепата на БСП, за което, по думите му, се е сформирало.

„На тази среща в НДК наистина имаше и социалисти, които бяха загрижени за за лявото в България, те на такава среща бяха и поканени. В крайна сметка, взеха им телефоните и мейлите и се оказаха съучредители на движение „Бузлуджанци” – без да знаят и без да искат. На тази среща се бяха събрали хора от различни политически партии с една единствена цел – да искат оставката на Корнелия Нинова и да искат конгрес на БСП, без да са членове на партията”, коментира той.

Свиленски заяви, че не очакват паралелна лява евролиста. „Президентът подведе част от нашите бивши евродепутати, като им обеща, че ще направи евролиста. Разбирам, че се е отметнал от това си обещание и днес един техен представител Петър Витанов обикаля конференциите ни, за да бъде номиниран – без да е член на БСП”, посочи той.

И бе категоричен: „Алтернативна листа няма да има. И понеже вече няма да има и партия „Трети март”, „Бузлуджанци” се видя, че отива наникъде, сега се прибират всички в клубовете на БСП: „Дайте ни подкрепа.“ Само че социалистите имат памет и морал, знаят кого да избират.”

„Ще работим за повишаване на резултата от последните местни и парламентарни избори, трябва да обърнем тренда. На местните го обърнахме – 50 хиляди гласа повече, сега се надявам с още 150 хил. да качим нагоре”, каза в заключение Георги Свиленски.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!