Северна Македония отговори: Привикването на посланика ни в София е неподходяща стъпка

Правителството на Република Северна Македония оцени като неподходяща стъпката на бъде привикан на разговори изпълняващият длъжността посланик на страната в София Владимир Кръстевски в българското министерство на външните работи за становища, изразени от трета страна в анализ, който по никакъв начин не е свързан с правителството, а е изготвен от Международния институт за близкоизточни и балкански изследвания (ИФИМЕС) от Любляна, пише скопският вестник „Република“.

„Независен весник“ отбелязва, че властите в София са ядосани след публикуван доклад на ИФИМЕС и министерството на външните работи на България е повикало дипломата Кръстевски да даде обяснения дали правителството в Скопие е свързано с кампанията, проведена от този институт.

В анализа на ИФИМЕС пише, че българските власти представят недостоверни данни, че македонците имат български произход, и настояват, че Северна Македония трябва да излезе с официална декларация, че македонският език и идентичност имат бългагарски корени, пише „Независен весник“.

„Не може да си представим, че в 21 век държавата България, която е пълноправна членка на ЕС и НАТО, оспорва идентичността и езика на съседния македонски народ“, се казвало в коментара на словенския институт.

В правителствено съобщение, цитирано от „Слободен печат“, се посочва, че вече от две години този институт няма никакъв ангажимент, свързан с работата на правителството и никога не е бил ангажиран за анализи, свързани с отношенията между Република Северна Македония и България.

Правителството подчертава, че продължава да бъде посветено и отворено за интензивни разговори и за приятелски диалог колкото се може по-бързо да се стигне до решения, които ще доведат до подобряване на отношенията между двете страни, отбелязва „Слободен печат“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!