Северна Македония предложи пауза в срещите на експертната комисия до май 2020 г.

Предложихме на колегите ни да опитаме още една среща през декември, но те имат свои основания, за да откажат. Но и направиха друго предложение – да направим една голяма пауза в нашите контакти, някъде до месец май, съобщи БТА.

Това каза проф. Ангел Димитров, съпредседател на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, на брифинг след нейното девето заседание, което се състоя в София.

Комисията е създадена по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни.

Поредната среща показва, че напрежението, което съществува в работата ни през последните месеци, не затихва и че получаваме достатъчно сигнали, че имаме много различни представи с нашите колеги не само за смисъла на нашата работа, но и за разбирането на договора за приятелство и добросъседство, който предписа създаването на смесената комисия, посочи проф. Димитров. По думите му, това е достатъчно убедително напомняне, че не може да се говори за постигнати сериозни резултати. Аз лично съм доста притеснен от това, не само защото всяка крачка напред е нещо положително, не толкова за самия договор, колкото за отношенията между хората от двете държави, но и защото междуправителствената комисия взе някои решения, едно от които е, че очаква една по-интензивна работа на експертната комисия, в която да бъдат постигнати до края на тази година определени резултати, посочи Димитров. Дори бяха поименно споменати очакваните резултати около разговорите за Гоце Делчев, за Илинденско-Преображенското въстание и други теми, които си заслужава да бъдат разглеждани своевременно, подчерта проф. Димитров, като добави, че нищо от това не е завършено.

На въпрос дали предстоящите в Северна Македония избори са причина да се поиска паузата до май, проф. Драги Георгиев, съпредседател на съвместната експертна комисия, посочи, че тя работи, състоят се срещи, и в нейната работа има сериозни различия между тълкуването за някои събития и личности от историята. По думите му малък напредък има по отношение на учебниците. Днес са дискутирали и за Гоце Делчев, за когото продължават различията във вижданията и няма напредък. Според Георгиев договорът за приятелство и добросъседство се уважава, а темпото на срещи на съвместната комисия се е увеличило. По думите му поради идващия предизборен период в Република Северна Македония, смятат, че трябва да се направи пауза в срещите на комисията, като са предложили работата да продължи и по електронен път да се обменят бележки по различните въпроси.

По думите на Драги Георгиев в комисията работят по стандарти и не могат да се съобразяват с политически желания, като стоящите пред експертите проблеми ще се опитват да решат, но смята, че поставянето на срокове не е много продуктивно. Георгиев е на мнение, че не може придвижването на Република Северна Македония към ЕС да зависи единствено от работата на експертната комисия, като коментира, че двустранните отношения в другите сфери са отлични.

Попитан за претенциите им по отношение на Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание, Драги Георгиев каза, че те искат да се намери решение и да се честват заедно.

Днес направихме опит да направим крачка напред и по отношение на нашите бележки към учебниците за Средновековието в Република Северна Македония, но още първите ни две бележки реално бяха отхвърлени, макар, че те са с конкретен характер, посочи проф. Ангел Димитров, като коментира, че ще кажат, че и за Средновековието, и за учебниците, са постигнали резултат тогава, когато завършат цялостния преглед на бележките и от двете страни. Това, по думите му, няма да се случи толкова скоро, но ако все пак бъдат постигнати някакви решения, същинският резултат ще бъде, когато се види промяна в подхода на съответното министерство и учебници, в които се вижда промяна в интерпретацията на миналото.

По думите на проф. Ангел Димитров в някои от изказванията едва ли не е започнало да се поставя под съмнение това, което е било постигнато като решение за цар Самуил като български владетел, в краткия текст, предлагащ общото честване. Димитров изрази притеснение и от това, че колегите му от страна на Република Северна Македония отхвърлят формулировката „обща история“, заложена дори в договора за приятелство и добросъседство. Проф. Драги Георгиев коментира по отношение на общата история, че имат различни виждания за термина.

София трябва да бъде най-големият съюзник и приятел на Скопие, изрази личното си мнение в отговор на въпрос проф. Георгиев, който се съгласи, че и те носят отговорност за това. Той смята, че и в двете държави има кръгове, които говорят срещу другата страна.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София