Северна Македония си осигури газ и ток от Гърция

Северна Македония подписа три меморандума с Гърция за осигуряване на доставките на природен газ от планирания терминал за втечнен природен газ (LNG) край Александруполис и за доставки на електроенергия от бъдещата газова електроцентрала там. Така западната ни съседща ще изпълни стратегията си за постепенно премахване на въглищата и преминаване към възобновяеми източници и природен газ.

Северномакедонската компания Националните енергийни ресурси (NER) и енергийната Електрани (ESM) подписаха споразуменията с гръцките компании Gastrade и Damko Energy за доставките на газ и електроенергия от LNG проекта край Александруполис. Сделките бяха обявени в присъствието на премиера на Северна Македония Зоран Заев. Той каза, че целта на правителството е да приложи зеления сценарий като най-приемлив за развитието на страната. Предоставянето на природен газ на компаниите и домакинствата ще доведе до намаляване на разходите им, редуциране на замърсяването и подобряване на опазването на околната среда и разбира се до по-добри условия на живот за жителите на Северна Македония, заяви Заев.

Държавата ще участва с 25-процентен дял в изграждането на 800 МВт газова електроцентрала край Александруполис. Инвестицията в новата когенерираща мощност се оценява на 380 милиона евро, съобщава Balkan green energy news. Също така Северна Македония възнамерява да придобие 10% дял в терминала за втечнен природен газ край гръцкия град, който се оценява на 370 милиона евро. Планът е регазификационният терминал и електроцентралата да бъдат готови до 2023 г., по думите на Заев.

България до момента не е проявила интерес да инвестира в бъдещата газова централа край Александруполис.
3е-news.net


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!