Сергей Станишев: Убеден съм в невинността на Елена Йончева

Председателят на ПЕС Сергей Станишев заяви, че подкрепя напълно евродепутата Елена Йончева и е убеден, че тя е невинна.

Още по темата

Двамата дадоха общо интервю пред bTV, в което коментираха повдигнатите обвинения срещу Йончева за пране на пари в особено големи размери и за извършени финансови операции с парични средства, свързани с фалиралата банка КТБ, както и искането на главния прокурор Сотир Цацаров, отправено с официално писмо до ръководството на Европейския парламент да бъде свален имунитетът й.

Познавайки я много добре от толкова години, аз съм абсолютно убеден в нейната невинност и много добре разбирам как се чувства, защото минах в миналия парламент през същата процедура и аз настоявах за това да се ускори максимално. Защото вярвах в съдебната система и в това, че съм невинен и в крайна сметка българският съд се произнесе„, обясни Станишев.

По думите му, процедурата в Европейския парламент по искането за сваляне на имунитета на Елена Йончева може да продължи няколко месеца.

„Тя е сравнително кратка. Но има едно изслушване, защото не може както в българския парламент ти да се откажеш от имунитета си“, допълни лидерът на европейските социалисти.

Самата Елена Йончева коментира, че искането на главния прокурор не е изненада за нея. Тя допълни, че е в неин интерес да бъде без имунитет, за да приключи по-бързо разследването.

Европейският парламент се доверява на националните институции и българската прокуратура, това е практика и рутинна процедура. Аз ще запозная моите колеги в ЕП с фактите, за да разберат те как един български гражданин и политик, който изнася тежки корупционни практики в България – как той е наказан за това”, коментира още Йончева.

Тя допълни, че очаква реакцията на новия главен прокурор Иван Гешев във връзка с обвиненията към нея. Елена Йончева уточни, че практиката в Брюксел е оставката ѝ да бъде гласувана, а тя само може да поиска ускорена процедура.

В 100% от случаите имунитетът се сваля, защото Европейският парламент няма разследващи функции, той се доверява на българските институции. Внесох жалба в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, получих отговор, че жалбата е приета”, допълни тя.

Относно обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че Йончева няма убедителни резултати в Брюксел, евродепутатката отговори, че борбата с корупцията не зависи само от нея.

Борбата с корупцията, ако зависи от един или няколко души, тя е обречена. Така че това трябва да са усилия на съответните опозиционни партии, на гражданското общество и на журналистите, които да имат свободата да правят такива разследвания. Използвам всички инструменти в Европейския парламент, задавала съм конкретни въпроси към Тимерманс, Вера Юрова в Комисията по правосъдие. Правила съм остри изказвания относно корупцията и свободата на медиите в България. Явно няма достатъчно информация”, заяви Елена Йончева и допълни, че се е разбрала с Нинова и тя я подкрепя.

От своя страна Сергей Станишев коментира, че е изненадан от реакцията на БСП и схващането на левицата, че Елена Йончева е единствената отговорна за борбата с корупцията в партията.

Първо за мен е малко нелепо да се смята, че Елена Йончева е отговорник за борба с корупцията в БСП. И когато тя не е в българския парламент нищо друго не се прави. Има 80 депутати от нашата парламентарна група. Би трябвало нещата, които тя е поставяла като въпроси, да бъдат подети и продължени от другите. Но затова е необходим малко кураж и последователност, а не всички ги имат„, каза Станишев.

По думите му, ако преди 20 години се е възприемало, че корупцията е „маслото, което смазва механизма на пазарната икономика“ и тя е неизбежна, то сега и в България, и в ЕС отношението е съвсем различно.

Запитана трябва ли мониторингът над България да отпадне, Елена Йончева отговори положително, тъй като според нея той вече не е ефективен, но се оказва пречка пред приемането на страната ни в Шенген.

В отговор на въпрос трябва ли нов лидер на БСП, Сергей Станишев отговори: „За мен е по-важен друг въпрос. Защо след 3 години една след друга загуби не се правят изводите за политиката, която се провежда от БСП. Тя очевидно не води в момента до това да бъдем възприети като алтернатива. И за съжаление и на последното заседание на Националния съвет видяхме почти нулева търпимост към критика, към различно мнение и самокритичност. По този начин няма да успеем да постигнем това, което искаме“. 

Според Йончева успешният лидер ще бъде този, който изведе БСП към победа.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София