Силният материал, който надживя Бойковизма!

Силният материал, който надживя Бойковизма!
Кърджалийката, която преди 25 години питаше „Кой ще ни даде пари?”, днес е пенсионерка със 120 лева! И 4-те й дъщери завършили висше образование

„Кой ще ни даде пари?“ – тази фраза, изречена от жена по време на партийна проява в Кърджали през 1991 г., се превърна в интернет сензация, съобщава бТВ.

Голяма популярност доби и останалата част от кадрите, снимани преди 25 години от режисьора Евгений Михайлов пред театъра в Кърджали. На тях е запечатано как въпросната жена пламенно защитава социалистическата партия.
„Кой ще ни даде пари?“ е тревогата на кърджалийката за неясното бъдеще и желанието й 4-те дъщери да завършат висше образование.

Бившата прогимназиална учителка Сийка Бечева сега вече е 75-годишна пенсионерка, посочват от бТВ. В студиото на „Тази събота“ гостува и Евгений Михайлов.

И при социализма, и при демокрацията многодетното семейство Бачеви са живеели скромно. Сийка е учителка, а съпругът ѝ – милиционер. Имат четири дъщери. Сега, в деня на 49-ия конгрес на БСП Сийка Бечева казва, че още вярва на социалистическата партия, която така пламенно защитаваше преди 25 години.

Силният материал, който надживя Бойковизма!

Бившата учителка и една от дъщерите ѝ и до днес са активисти на БСП и пазят надежда конгресът да възроди столетницата.

25 години по-късно бившата учителка и демокрацията вече са си простили. Отгледала и изучила е децата си. И 4-те дъщери са завършили висше образование.

Сега, въпреки че живее скромно – макар да има 30 години трудов стаж, а пенсията ѝ е едва 120 лв., казва че е щастлива и не тъгува за годините преди 1989.

„Този монолог беше част от предаването , което водя за началото на прехода. След излъчването му в началото на април започна споделянето на клипа. Кадърът се превърна в сензация, сякаш много хора бяха готови да се подиграят с тази жена“, обяснява режисьорът Евгений Михайлов.

„Кадрите са от юни 1991 г. в Кърджали. По това време във Великото народно събрание вървят дебатите за приемането на новата Конституция, а групата на 39-те напуска в знак на несъгласие. Част от тях тръгнаха да обикалят град по град. Така стигнах до Кърджали“, обяснява Михайлов.

„Йордан Василев, Георги Марков и Стоян Ганев бяха на среща в Кърджали, в театъра, който беше обграден от привърженици на БСП. Страшното беше, че поведението на тези хора (привържениците на левицата – б.ред. ), беше резултат от насъскване от страна на БСП. Заради смяната на имената на българските турци, тогава ние бяхме наричани турци с фесове, а БСП бяха националисти и патриоти“, продължи Михайлов.

По думите му обаче въпреки пламенната защита, която Сийка Бечева прави на БСП, човек трябва да си дава сметка, че това не е партия на обикновените хора, а на олигарсите и големи бизнесмени, които са произлезли от нея.

„Г-жо Бечева, вашата младост и младостта на моите родители отиде за благоденствието на вождовете на партията, която защитавате, знаете ли това нещо?“, така си представи Евгений Михайлов думите, които би казал на Сийка Бечева, ако я види днес.
Сийка Бечева е категорична: „Аз съм си социалистка, и четирите ми деца са верни на социалистическата партия!“ Дъщеря й Стилияна („Тя завърши в София“, горда е майката) потвърждава. Живеят в гарсониера, както и преди, но пенсионерката е доволна от живота: „Не тъгувам, добре живеем, имаме си всичко, ходи мъжът ми да пазарува, хлябче взима, сиренце, имаме гарсониерка…“ Голямата й гордост – успява да изучи четирите си дъщери, за които говори в станалия популярен клип. „Сега си заемат постовете, всеки си има семейство, ожениха се на хубави места…“ А за себе си – започва да припява „Остаряваме бавно, остаряваме бавно, неусетно почти…“, гледа клипа и казва: „Същата съм си.“

„Нищичко не съм искала от партията, какво мога да искам…“ казва социалистката, а дъщеря й допълва: „Не тя (партията) ни е давала, а ние сме давали на партията… Моите родители са родители герои“.
В семейството се надяват конгресът на БСП да възстанови столетницата. На въпрос нуждае ли се партията от ново лице, Сийка Бечева отговаря:

„Няма значение, само социалист да е!“

Накрая майката и две от дъщерите й пеят пред камерата: „Пием студена вода, ша ядем, печено ягне ша ядем…“
Източник: rodopi24.blogspot.bg


 

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!