Симеон Сакскобургготски и руската посланичка в храма „Ал. Невски“ за Цветница (снимки)

Празнуваме Цветница - Вход Господен!

В патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“ в София беше отслужено тържествено богослужение за Цветница. Православната църква чества днес големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим, наричан също Цветница или Връбница. Това е и празникът с най-много именици – над 367 000 души.

Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който води богослужението, прочете обръщение от патриарх Неофит, в което се казва: „В този ден на особена радост, но и на дълбока тъга и горест, поради предстоящите Христови страдания, светата Църква настоятелно ни приканва да се уподобим на децата, които с чисти сърца и неподправена радост приветстваха Господа, влизащ в Светия град, смирено възседнал осле, както и на всички онези йерусалимци, които в порива на своята вяра, надежда и любов постилаха пред Него дрехите си и хвърляха в нозете Му палмови клонки, и в радостта си възгласяха: „осанна Сину Давидову! Благословен Идещият в име Господне! Осана във висините!“.

В храма се събраха много хора, сред които бившият премиер Симеон Сакскобурготски, руската посланичка Елеонора Митрофанова и лидерът на партия АБВ Румен Петков.

Симеон Сакскобурготски

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

От Софийската света митрополия разпоредиха на председателите на църковните настоятелства да се спазват предпазните мерки в храмовете. Задължително трябва да има физическа дистанция от 1,5 метра между вярващите, да се носят маски, които да покриват носа и устата, с изключение на свещенослужителите. От Софийската митрополия препоръчаха да бъдат осигурявани дезинфектанти за вярващите, да се почистват храмовете, Светите икони в тях и различните повърхности, които са обект на постоянен допир от вярващите. Върбовите клонки на Цветница днес трябва да се раздават извън храмовете, като се спазва определената дистанция и ред.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!