Скандал в йорданското кралско семейство: Принц Хамза е под домашен арест

Йорданският принц Хамза заяви, че лидерът на въоръжените сили му е казал да не напуска дома си, да не комуникира и да не се среща с никого, предаде ДПА.

Принцът, който е полубрат на крал Абдула, заяви това във видеоклипове, изпратени до международни медии, след като по-рано снощи йорданската армия отрече, че той е под домашен арест. Началникът на генералния щаб Юсеф Ахмед ал Хунаити заяви, че принцът само е бил помолен да се въздържа от действия, които могат да навредят на стабилността на кралството.

„Тази сутрин бях посетен от началника на генералния щаб на йорданските въоръжени сили. По време на посещението той ме информира, че не ми е позволено да излизам, да комуникирам с хора или да се срещам с тях, защото на срещи, на които съм присъствал или в социални медии, отнасящи се до посещения, които съм направил, е имало критики срещу правителството или краля“, заяви Хамза във видео, публикувано от Би Би Си.

Полубратът на краля уточни, че той не е обвинен, че самият той е отправил критиките. Кабелите му за интернет и телефон са били прекъснати, а компанията, която му предоставя сателитна връзка със световната мрежа, го е информирала, че има нареждане да прекъсне и нея.

„Аз не съм човекът, отговорен за разсипването на управлението, за корупцията и за некомпетентността, които преобладават в нашата управленска структура през последните 15 до 20 години“, подчерта принцът.

И по-рано е имало слухове за разногласия в йорданското кралско семейство, но подобен публичен скандал е рядкост, отбелязва ДПА.

Йорданските въоръжени сили съобщиха, че в рамките на воденото разследване са били задържани други високопоставени фигури. Армията съобщи за двама задържани, включително бивш министър на финансите и член на кралското семейство.

Арабските съседи на Йордания, включително Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт, Египет и Съвета за сътрудничество в Залива изразиха подкрепата си за крал Абдула.

Подкрепата си за краля изразиха и САЩ, отбелязва Ройтерс.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!