Следователят Стефан Петров е новият член на Висшия съдебен съвет

При провелото се днес гласуване следователите избраха Стефан Петров за член на Висшия съдебен съвет от Прокурорската колегия. В негова подкрепа са гласували 287 следователи, предаде БТА.

След преброяването на гласовете Петров благодари на колегите си и заяви, че ще се старае да оправдае доверието на всички следователи.

Изборният ден приключи в 18 часа, като са гласували 73 процента или 311 гласували от 426 имащи право на глас. По интернет вота си са дали 299 от 391 заявили такова желание, а от хартиената бюлетина са се възползвали 12 следователи.

До необходимостта от избори се стигна, след като на 25 ноември, след усложнения от коронавируса, почина прокурорът, следовател и член на ВСС Евгени Диков,.

Петров, който настоява следователи да разследват по-голям кръг престъпления от сега посочените в Наказателно-процесуалния кодекс, заяви пред БНТ: 

„Ние застъпваме тезата за увеличаване на натовареността на следователите. Както на следователите в НСлС, така и на следователите от Окръжните следствени отдели към Окръжните прокуратури. Като преди всичко може да се увеличи компетентността свързана с икономическите дела за следователите от Окръжните следствени отдели, а на следователите от Националното следствие да се даде да разследват дела, които са подсъдни на Специализирания съд“.

Стефан Петров е завършил право в Академията на МВР. Целият му професионален път е минал в следствието, където започва работа през 1989 г. От 2007 г. до 2012 г. е бил член на първия постоянно действащ Висш съдебен съвет. В момента е зам.-председател на Камарата на следователите.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!