След екопротестите: ГЕРБ няма да подкрепят промените в Закона за биологично разнообразие

Темата за намаляване на обхвата на мрежата „Натура 2000“ изобщо не е в рамките на законопроекта за промени в Закона за биологичното разнообразие, който се обсъжда в момента в парламента. Това каза председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите и народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева в извънредно изявление пред централата на партията.

Законопроектът, който се обсъжда, включва създаването на система за управление с ангажирането както на централно ниво и на научната общност, и на администрацията на МОСВ, така и на регионално ниво – на регионалните инспекции за управление на мрежата, поясни Василева. Ние категорично не подкрепяме каквито и да било предложения и няма да подкрепим предложения за промяна на обхвата на мрежата, посочи още тя.

Председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите организира идния вторник кръгла маса за промените в закона в Народното събрание. Тя поясни, че от ГЕРБ държат на постигането на общо съгласие по тази толкова важна тема, свързана с опазването на околната среда, и са готови да чуят мнението на всички заинтересовани страни.

Василева отбеляза, че ГЕРБ няма да подкрепи предложенията, внесени след първото четене от Валери Симеонов и група народни представители. Тя допълни, че са достатъчно коректни към своя коалиционен партньор и са го осведомили за това.

За нас от ГЕРБ е изключително важно да заложим на научния подход, когато говорим за управлението на мрежата от защитени зони „Натура 2000“, в този смисъл ние сме внесли наши предложения, консултирали сме ги и с научната общност, каза Василева.

Законът беше приет на първо четене в парламента и предстои разглеждането на текстовете за второ четене.

Този четвъртък стотици хора в 9 града се противопоставиха на техните предложения, които по същество предвиждат в бъдеще екоексперти и природозащитни организации да нямат думата при определянето на обхвата и правилата за „Натура 2000“.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София